El CAP de Martorell renova la certificació de qualitat ambiental europea

2987
Contenidors específics CAP de Martorell
Contenidors específics CAP de Martorell

El Centre d’Atenció Primària de Martorell ha renovat, una vegada més, la certificació de qualitat ambiental Eco-Management and Audit Scheme (EMAS), que indica que el centre compleix amb els màxims nivells de qualitat mediambiental. Els procediments implantats en aquest equipament faciliten la gestió acurada dels residus, minimitzen els riscos ambientals, l’abocament d’aigües residuals, la disminució del consum de matèries primeres i la conscienciació de professionals i usuaris.

Mercè Miranda, infermera del CAP de Martorell, diu que l’obtenció de l’EMAS “ajuda a millorar l’eficiència dels recursos, reduir riscos i donar exemple; demostra que al CAP de Martorell tenim un compromís amb el nostre entorn”. “Ha estat un procés d’ordenació senzill, però molt metòdic, que ha precisat de la col·laboració de tots els nostres professionals, als quals vam començar a formar en matèria mediambiental l’any 2009”.

Mercè Miranda, infermera CAP de Martorell

Des d’aleshores, el CAP de Martorell ha controlat la despesa energètica d’aigua i també la de llum, amb la instal·lació de sensors de presència lumínica a les zones de pas. A més de reciclar el paper, el tòners i cartuxos de tinta, els envasos i el vidre, han habilitat circuits de contenidors específics per material de cures, roba i material d’un sol ús. També han col·locat contenidors per a material punxant i tallant (agulles, fulles de bisturí, llancetes etc…); vacunes vives i atenuades, sang i hemoderivats en forma líquida continguda en recipients, dents i queixals, peces anatòmiques sense entitat pròpia i controls d’esterilització sense autoclau. Per últim, s’hi han instal·lat contenidors per a material que ha estat en contacte amb productes citoestàtics, medicaments caducats o fora d’ús, piles, líquids químics, fluorescents, radiografies i envasos que han contingut objectes perillosos.

Mercè Miranda, infermera CAP de Martorell
Gestió de residus
Gestió de residus

Eina d’ús voluntari

L’EMAS és un certificat de gestió ambiental disponible per a qualsevol organització de l’Espai Econòmic Europeu (Unió Europea, Suïssa, Noruega, Islàndia i Liechtenstein) i d’altres països. Es tracta d’una eina d’ús voluntari per a aquelles organitzacions, tant públiques com privades, que vulguin assumir una responsabilitat ambiental i econòmica.

A banda del CAP de Martorell, també han renovat la certificació EMAS 61 centres més de l’Institut Català de la Salut (ICS): 17 centres són de la Gerència Territorial Metropolitana Sud: CAP Abrera, CAP Begues, CAP Bellvitge de l’Hospitalet de Llobregat, CAP Cubelles, CAP El Serral de Sant Vicenç dels Horts, CAP Esparreguera, CAP La Granja de Molins de Rei, CAP Martorell, CAP Masquefa, CAP Sant Joan de Vilanova i la Geltrú, CAP Sant Just Desvern (acreditat només amb l’ISO 14.001), CAP Sant Sadurní d’Anoia, CAP Sitges, CAP Torrelles de Llobregat, CAP Verdaguer de Sant Joan Despí, CAP Viladecans i CAP Vinyets de Sant Boi de Llobregat.

L’ICS es marca com a objectiu certificar la majoria de CAP de la institució durant els propers anys. Les primeres certificacions de l’EMAS a centres de l’ICS es van realitzar l’any 2009. Llavors es van acreditar 21 centres, dels quals la majoria han pogut renovar la certificació. Els darrers CAP que han adoptat l’estàndard de qualitat europeu, durant el 2016, han estat Cubelles, Goretti Badia, La Garriga, Masquefa, Piera, Rambla Nova, Torrelles de Llobregat, Vilanova del Camí i Vila-rodona. Tres centres més estan acreditats només amb la norma ISO 14.001. Es tracta dels CAP Bufalà-Canyet,La Salut (de Badalona) i Sant Just Desvern.