El CEM afegeix Sant Genís de Rocafort a la campanya d’excavacions d’aquest estiu

1140
Sant Genís de Rocafort
Sant Genís de Rocafort

El Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) amplia enguany la campanya d’excavacions estivals amb noves prospeccions a Sant Genís de Rocafort, que se sumen a les del jaciment de Santa Margarida. Dilluns començaran els treballs a Sant Genís, que es perllongaran dues setmanes, i seguiran tres setmanes més a Santa Margarida. Els investigadors volen posar en evidència, a través d’un estudi integral, el fort vincle entre aquests dos espais des del segle XI.

El CEM eixampla la campanya d’excavacions de cada estiu, que passa de tres a cinc setmanes. Dilluns vinent, 25 de juny, estrenarà nova campanya d’excavacions a l’antic priorat de Sant Genís de Rocafort fins el 6 de juliol. A partir d’aquest moment, l’activitat es traslladarà a Santa Margarida durant tres setmanes. Hi haurà dues jornades de portes obertes: el diumenge 1 de juliol a Sant Genís -amb sortida a peu a les 10.00h des del Portal d’Anoia- i el 25 de juliol (19.00h) a Santa Margarida.

Sant Genís i Santa Margarida: una unitat territorial

A Sant Genís es donarà continuïtat als treballs fets l’any 2014 arran del conveni entre l’Ajuntament de Martorell i l’empresa Abertis Autopistas per l’aportació de l’1% cultural que marcava la Llei del Patrimoni Històric. “S’hi dedicarà una quinzena de persones, entre els membres del comitè científic de l’entitat, voluntaris aficionats a l’arqueologia i estudiants provinents d’universitats catalanes i d’arreu de l’estat”, segons detalla el vicepresident del CEM, l’arqueòleg Alfred Mauri.

Alfred Mauri, vicepresident del CEM

Aquest estudi integral tindrà una durada de 4 anys (2018-21) i pretén “tant aprofundir en el coneixement de Sant Genís com evidenciar la vinculació històrica que va tenir amb Santa Margarida”. Una relació que “arrencaria com a mínim a partir de l’any 1042, quan els senyors de Castellvell funden el monestir de Sant Genís. Serà a partir d’aquí que Santa Margarida, església d’època paleocristiana, passarà a convertir-se en la parroquial del conjunt”, explica Mauri.

Alfred Mauri, vicepresident del CEM

A la recerca de vestigis paleocristians a Santa Margarida

A Santa Margarida, “s’excavarà davant la façana de l’església romànica per tal de situar-nos als nivells paleocristians, i volem avançar en la preparació de l’excavació de la Necròpolis dels segles X, XI i XII que ja vam iniciar l’any passat, per tal que l’any vinent fem l’estudi integral. Creiem que serà una aportació destacada per a la història de Martorell i de tot Catalunya”.

Alfred Mauri, vicepresident del CEM

Els treballs començaran el 9 de juliol, es perllongaran fins el 27 de juliol i hi participaran una trentena de persones. Sis d’elles ho faran com a activitat lectiva, “en mode de pràctiques del Grau d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona”.