El CEM analitza la figura d’Henrique Cock, el primer turista que va visitar Martorell

1053
'El primer turista a Martorell'
'El primer turista a Martorell'

La Farmàcia Bujons, seu del Centre d’Estudis Martorellencs (CEM), va acollir divendres la conferència ‘El primer turista a Martorell: any 1585’, a càrrec de l’historiador i geògraf Miquel Vives. La xerrada va partir d’Henrique Cock, el primer turista documentat que ens va visitar, i va servir per fer la crònica de diferents viatgers, des del segle XVI fins ara, tot reflexionant sobre el potencial turístic de la nostra vila. En aquest mateix acte es va presentar el número 7 d’Apunts. Butlletí del CEM.

Henrique Cock, un soldat holandès de l’escorta de cavalleria del rei Felip II, és el primer turista a Martorell de qui es té informació documentada. En aquella època, Martorell era lloc de pas dels peregrins que visitaven Montserrat o feien el camí de Sant Jaume de Compostel·la, però la nostra població no era l’objectiu del viatge.

En una de les visites del rei Felip II a Montserrat, part de la seva cort va haver d’allotjar-se, per manca d’espai, a Sant Andreu de la Barca. Cock va demanar permís especial per apropar-se al pont del Diable de Martorell, convertint-se així en la primera persona que va tenir un interès cultural en la nostra vila. En aquella època, Martorell era una població intramurs, amb una muralla des de l’Església al pont del Diable, que no arribava al miler d’habitants. El pont del Diable s’erigia imponent i atreia totes les mirades, però estava en desús.

El soldat holandès era també cronista del seu batalló i va deixar documentada la seva estada en un manuscrit arxivat a la Biblioteca Nacional de França. Uns editors el van descobrir al segle XIX i el van publicar, primer en llatí i després en castellà. L’historiador Miquel Vives es va fer amb una còpia a la Fira del Llibre d’Ocasió Antic i Modern de Barcelona.