El CEM explica que les excavacions de 2014 a Sant Genís palesen un fort lligam amb Santa Margarida

2253
Santa Margarida: història, arqueologia i futur'. Pablo del Fresno, Josep Socorregut i Alfred Mauri
Conferència: 'Sant Genís de Rocafort i Santa Margarida: història, arqueologia i futur'. Pablo del Fresno, Josep Socorregut i Alfred Mauri

Sant Genís de Rocafort i Santa Margarida són dos jaciments amb un passat molt interrelacionat, i el Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) ho ha volgut posar de relleu en una conferència a la Biblioteca. La cita ha reunit els arqueòlegs Alfred Mauri, Josep Socorregut i Pablo del Fresno, que s’han referit a aquesta vinculació i al darrer treball arqueològic fet a Sant Genís el 2014. L’acte, celebrat aquest dimecres i presidit pel regidor de Cultura Sergi Corral, forma part dels actes commemoratius dels 975 anys de la construcció del Monestir de Sant Genís de Rocafort.

Santa Margarida: història, arqueologia i futur'. Sergi Corral, Pablo del Fresno, Josep Socorregut i Alfred Mauri.
‘Santa Margarida: història, arqueologia i futur’. Sergi Corral, Pablo del Fresno, Josep Socorregut i Alfred Mauri.

Socorregut i Del Fresno són els arqueòlegs responsables de la intervenció a Sant Genís de Rocafort durant un mes i mig l’any 2014, una actuació que va permetre l’elaboració d’uns plànols dels alçats i les plantes del conjunt i confirmar la veracitat de la documentació ja existent. Socorregut explica que “vam fer l’excavació a l’interior de l’església, vam netejar tot el perímetre del jaciment i vam fer un parell de cates en dos indrets”. De tot plegat, afegeix, “en vam extreure un seguit de materials que no són importants per si mateixos, però que esdevenen claus per la informació que ens aporten, per fer la datació”.

Josep Socorregut, arqueòleg

Per Pablo del Fresno, aquestes excavacions “completen i donen bastant de sentit material a molta de la seqüència històrica ja coneguda del lloc” i una de les conclusions extretes és “la gran relació existent entre els jaciments de Sant Genís i de Santa Margarida. Durant els treballs, constantment havíem de mirar cap a baix, cap a Santa Margarida, per identificar i entendre tots els processos històrics que anàvem identificant”. Per ell, “no es pot entendre un jaciment sense l’altre, no només dels d’un punt de vista històric, sinó també com a equipament cultural. Qualsevol acció futura que duem a terme ha d’englobar tots dos espais”.

Pablo del Fresno, arqueòleg

A la cita, el vicepresident del Centre d’Estudis Martorellencs, Alfred Mauri, va explicar el sentit de les excavacions i va posar en relació l’excavació a Sant Genís del 2014 amb la duta a terme per l’historiador i col·leccionista Isidre Clopas l’any 1937.

Alfred Mauri, vicepresident del CEM

En aquest sentit, del Fresno va aclarir que “no només valorem si ara s’excava millor que abans, que és així, sinó que hi ha una diferència molt important: abans, els arqueòlegs anàvem a buscar l’objecte, mentre que ara aquest és una font d’informació més, no pas l’element que s’ha d’anar a buscar”.