El CEM farà dijous jornada de portes obertes al jaciment de Santa Margarida

2139
Campanya excavacions Santa Margarida
Campanya excavacions Santa Margarida

El Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) ha programat per aquest dijous, a les 19.00h, l’habitual sessió anual de portes obertes al jaciment arqueològic de Santa Margarida. La jornada servirà per donar a conèixer els resultats de la campanya d’excavacions, en què hi participa una vintena d’universitaris indagant en les activitats de vida a l’Edat Mitjana.

La jornada de portes obertes començarà amb la xerrada a l’aire lliure, ‘Gent de Santa Margarida. 1500 anys de vida al descobert’, a través de la qual els assistents s’endinsaran en la documentació escrita de diferents èpoques i en les fonts arqueològiques per conèixer persones que van viure al territori del Priorat de Sant Genís de Rocafort, fundat pels senyors de Castellvell el 1042.

El vicepresident del CEM, Alfred Mauri, explica que “farem una arqueologia més humana. Moltes vegades parlem dels objectes, dels elements, i aquest anys parlarem de les persones. Tenim aquí 1.500 anys d’històries de persones anònimes. Era una època en què l’anonimat era absolut, però hi ha alguns aspectes que identifiquen la relació entre les persones, com la pròpia distribució de dels difunts als cementiris o les patologies que patien i que ens marquen diferències socials, d’alimentació etc…Tot això, acompanyat de documents, ens permet parlar de les persones de Santa Margarida”.

Alfred Mauri, vicepresident CEM

L’activitat es completarà amb la presentació del número 6 d’Apunts – Butlletí del CEM, la visita comentada a les excavacions i amb uns refrecs que oferiran als participants.

Campanya excavacions Santa Margarida
Campanya excavacions Santa Margarida

Campanya d’excavacions

La campanya d’excavacions d’enguany van iniciar-se el passat 3 de juliol amb 25 estudiants procedents de diverses universitats catalanes i de l’estat espanyol, juntament amb vuit integrants de l’equip de recerca que lidera el projecte.

L’objectiu es seguir “investigant els vestigis de cases i superposicions del segle XV que van localitzar a les excavacions passades i que tenen diverses seqüències històriques. Els treballs també continuen al reg per tal de determinar la seva finalitat, que podria estar relacionada amb alguna activitat productiva vinculada a la canalització o a la definició d’un punt de circulació”, avança Mauri.

Enclavament arqueològic de referència

Santa Margarida és un jaciment arqueològic de referència per la seva contribució al coneixement del llarg període cronològic que s’hi troba representat, des del segle IV fins a l’actualitat, alhora que una autèntica escola d’arqueòlegs per on ja han passat diversos centenars d’estudiants participant en les campanyes anuals d’excavació. Des de 2013 forma part dels jaciments de pràctiques per als estudiants del Grau d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona i de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb les quals hi ha signats convenis de col·laboració. El finançament del projecte córrer a càrrec del CEM, l’Ajuntament de Martorell i la Generalitat de Catalunya.