El Centre de Recursos Pedagògics celebra el 18è Fòrum de Treballs de Recerca

1028
18è Fòrum Treballs de Recerca
18è Fòrum Treballs de Recerca

El 18è Fòrum de Treballs de Recerca, organitzat pel Centre de Recursos Pedagògics (CRP), ha tingut lloc aquest matí a l’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural. S’hi ha presentat una setantena de treballs de 93 alumnes de 2n de Batxillerat d’instituts del Baix Llobregat Nord. L’acte d’obertura ha anat a càrrec de l’alcalde Xavier Fonollosa, del director dels Serveis Territorials d’Ensenyament al Baix Llobregat, Francesc Ballester, i la inspectora d’Educació i presidenta de la Comissió del Pla de Formació de Zona, Dolors Gispert.

El Fòrum de Treballs de Recerca és una activitat inclosa dins el Pla de Formació de Zona. Cada centre participant “selecciona una representació dels millors treballs dels alumnes de 2n de Batxillerat perquè aquests els presentin en públic durant un màxim 10 minuts”, comenta Joan Sedeño, membre del CRP. Els alumnes de 1r de Batxillerat “fan de públic i aprofiten per aprendre i agafar idees de cara al curs vinent, quan hauran de ser ells els qui pugin a l’escenari”, recorda.

L’objectiu d’aquesta activitat és “oferir una mostra representativa de tots els treballs de recerca dels instituts de la zona nord del Baix Llobregat, i marcar un repte d’expressió oral i presentació davant d’una audiència pels mateixos alumnes”, confirma Sedeño.

Joan Sedeño, membre CRP

La presentació puntuable és la que els alumnes fan a cada centre educatiu. Durant la jornada d’avui en fan un resum, sense la pressió d’un tribunal, amb la finalitat de posar en pràctica les seves habilitats comunicatives. El CRP ofereix prèviament als alumnes un taller amb un coach per tal d’aplicar pautes i tècniques de presentació en públic.

Els centres que han participat en el 18è Fòrum de Treballs de Recerca han estat l’INS Pompeu Fabra, l’INS Joan Oró i el Col·legi La Mercè (Martorell); l’INS Voltrera (Abrera), l’INS El Cairat i l’INS El Castell (Esparreguera), Daina-Isard, l’INS Creu de Saba i l’INS Daniel Blanxart i Pedrals (Olesa de Montserrat); l’INS El Palau i l’INS Montserrat Roig (Sant Andreu de la Barca) i l’INS Montserrat Colomer (Sant Esteve Sesrovires).

Pel que fa als centre martorellencs, l’Institut Joan Oró ha presentat quatre treballs de recerca, el Col·legi La Mercè un total de tres i l’Institut Pompeu Fabra 12.

Anna Jorba i Marta Romero són alumnes de 2n de Batxillerat del Pompeu Fabra. Jorba ha presentat el treball ‘Experimenta amb l’òptica: Interferòmetre de Michelson i càmera Schilieren”, que ha fet conjuntament amb el company Àngel Garcia. “Amb un interferòmetre vam poder observar, a través del patró d’interferències que es formava, com l’afectava la temperatura i els moviments externs. Amb la càmera Schilieren podíem veure la temperatura, per exemple, d’una mà en comparació amb la temperatura ambient”, detalla.

Anna Jorba, alumna Institut Pompeu Fabra

Marta Romero, també alumna del Pompeu Fabra, ha presentat el treball de recerca ‘Leds musicals amb Arduino’. Un projecte de programació, elaborat amb Jaume Gómez, que “relacionava el color amb el so a través de la construcció d’un theremin. Depenent de la distància i la nota que sonés al theremin es projectava un color o un altre”, indica Romero.

Marta Romero, alumna Institut Pompeu Fabra