El Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) segueix difonent el passat de Martorell aquests dies amb la incorporació a Internet de materials propis. Aquesta setmana recupera dues exposicions de petit format sota el nom Píndoles d’història i patrimoni. Les temàtiques són la geologia i la hidrologia, i les recerques històriques.
L’entitat recupera els continguts de l’exposició Fonts i aigua subterrània a Martorell estrenada a la Fira de 2018 a la seu de l’antiga Farmàcia Bujons. Cinc plafons que parlen de la geologia local, de les fonts, del cicle de l’aigua i el subsòl, d’un estudi i classificació de les fonts, i d’una aproximació a l’aigua i les fonts més enllà de la visió patrimonial, explica el vicepresident del CEM, Alfred Mauri.
Alfred Mauri, vicepresident del CEM
El segon llançament porta per títol La recerca històrica a Martorell. Recorda l’exposició de 2016, que commemorava els 80 anys de la publicació d’Historial de Martorell: “Un llibret de 22 pàgines redactat per Fèlix Duran i Cañameras pensat per distribuir entre els escolars de Martorell el juliol de 1936, coincidint amb la festa de final del curs. L’esclat de la Guerra Civil ho va impedir, i va esdevenir una obra molt poc coneguda i marginal”, comenta Mauri.
Alfred Mauri, vicepresident del CEM
Diversos plafons aprofundeixen en la investigació històrica local i posen accent en la tasca dels historiadors Fèlix Duran i Cañameras i Bonaventura Pedemonte i Falguera. Com a complement, tothom qui tingui curiositat podrà llegir, virtualment, l’edició electrònica del llibret, amb l’afegit de punts interactius: “Són aclariments o correccions. Cal tenir en compte que va ser escrit el 1936 i té afirmacions que les investigacions posteriors han invalidat o modificat”.
Alfred Mauri, vicepresident del CEM
El CEM va engegar fa quatre anys les Píndoles d’història i patrimoni amb exposicions de petit format per difondre el coneixement històric i descobrir el patrimoni de Martorell i dels territoris de l’antiga baronia de Castellvell de Rosanes. Aquest àmbit el formaven els municipis actuals d’Abrera, Castellbisbal, Castellví de Rosanes, Sant Andreu de la Barca i Sant Esteve Sesrovires, a més de Martorell.