El Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) ha encetat una iniciativa dirigida a petits i grans per distreure’s durant els dies de confinament. Es basa en construir una maqueta del pont del Diable, a partir de la descàrrega d’un document pdf fet per l’entitat i que conté els patrons. Un cop descarregat i imprès, toca retallar i enganxar les peces per tenir a casa, a petita escala, una rèplica del monument més emblemàtic de Martorell.
El retallable és una edició del CEM de l’any 1983 que es va confeccionar amb motiu del 700 aniversari de l’inici de la construcció del pont gòtic a càrrec de Bernat Sellés, que succeïa l’anterior pont romà destruït el 1.143. Es va fer a partir de dibuixos de Jaume Amat -artista, divulgador i aleshores president del CEM-, textos d’Alfred Mauri i muntatge de Francesc Querol.
Mauri, actual vicepresident, explica que la intenció de rescatar el retallable és la “d’omplir aquestes hores d’una manera lúdica i alhora descobrir l’entorn”.
Alfred Mauri, vicepresident del CEM
El retallable “és allargat i té unes mides de 47 cm de llarg, 7 cm d’ample i 12 cm d’alçada”. Mauri destaca que “té força peces i no és fàcil de fer, cal dedicar-hi unes quantes hores i tenir paciència, cosa que segurament ja ens va bé en aquests moments”.
Alfred Mauri, vicepresident del CEM
Els fulls originals del retallable es poden descarregar aquí i són a mida A3. Amb una impressora d’aquesta mida, només cal descarregar el fitxer clicant sobre la imatge i imprimint-lo amb Acrobat Reader. Si la impressora solament admet el format A4, “es pot imprimir ajustant a aquesta mida, o bé imprimir en format pòster i després enganxar les diverses pàgines per tenir el retallable a A3, que és el més recomanable”, comenta Mauri.
Alfred Mauri, vicepresident del CEM
A finals de setmana, un nou retallable
El vicepresident del CEM avança que, cap a mitjans o finals d’aquesta setmana penjaran un nou retallable “que reprodueix l’antiga església parroquial de Martorell del segle XVI, que va ser destruïda totalment pels fets de la Guerra Civil de 1936”. A més, de cara al cap de setmana, preparen una petita sorpresa d’activitat “que encara que no ens permeti sortir de casa, ens farà jugar com si fossim fora de casa”.
Alfred Mauri, vicepresident del CEM
A més de seguir difonent el patrimoni, el CEM pretén, amb aquesta iniciativa, contribuir “a que siguem molt prou rigorosos per respectar al màxim totes les recomanacions i alhora passar-ho de la millor manera possible”.