El Cicle Gaudí presenta divendres ‘El fotógrafo de Mauthausen’, basada en la vida de Francesc Boix

601
‘El fotógrafo de Mauthausen’
‘El fotógrafo de Mauthausen’

L’actor Mario Casas protagonitza El fotógrafo de Mauthausen, primera projecció de 2019 del Cicle Gaudí, que es podrà veure divendres, a les 20.00h, a la Casa de Cultura. Amb nou nominacions als Premis Gaudí 2018, la pel·lícula dirigida per Mar Targarona es va estrenar l’octubre de l’any passat i relata la història real de Francesc Boix, un pres que treballa en el laboratori fotogràfic del camp de concentració de Mauthausen i que arrisca la seva vida per evadir uns negatius que demostraran al món les atrocitats comeses pels nazis.

La pel·lícula és un trampolí que apropa al gran públic la figura d’aquest fotògraf que, anys abans de contemplar en primera persona l’horror de l’holocaust, va ser un dels principals cronistes visuals catalans que van prendre imatges de les tropes combatents en la Guerra Civil, al front d’Aragó. Quan es van esgotar les opcions dels republicans, Boix es va exiliar a França, als camps de refugiats, a les brigades de treball de l’exèrcit francès i, durant la Guerra Mundial (1939-1945), va ser capturat per l’exèrcit alemany, que el va traslladar a Mauthausen.

Milers de negatius mostren des de dins tota la crueltat d’un sistema pervers. Les fotografies que Boix i els seus companys van aconseguir salvar van ser determinants per a condemnar a alts càrrecs nazis durant el judici de Nuremberg el 1946. Boix va ser l’únic espanyol que va assistir com a testimoni.

Cicle Gaudí

Promogut per l’Acadèmia de Cinema Català, el Cicle Gaudí té per objectiu la difusió del cinema fet a Catalunya amb la projecció cada mes d’una estrena recent. Martorell es va adherir al Cicle Gaudí el passat mes de setembre i s’hi ha consolidat gràcies a l’impuls de la Regidoria de Cultura i l’associació Cinema del Diable. El preu de l’entrada general és de 4,5 euros.

‘El fotógrafo de Mauthausen’