El Círcol continua el programa de formació de les entitats sobre els canvis en la fiscalitat

388

Una trentena d’entitats han participat dimarts en una nova sessió formativa sobre canvis en la fiscalitat que organitza el Centre de Serveis per a les Entitats El Círcol. La responsable del departament econòmic de la Fundació Catalana de l’Esplai, Dolors Martínez, ha centrat la xerrada en l’Impost de Societats. L’acte ha estat presentat per Míriam Riera, regidora de Comunicació, Cooperació i Participació.

L’Impost de Societats és el tribut que han de pagar les persones jurídiques -empreses i entitats-, que equival a l’Impost de la Renda de les Persones Físiques. Els canvis en la legislació de l’any 2015 obliguen a declarar els seus comptes a totes les entitats que tinguin activitat considerada econòmica per Hisenda: “quan una entitat fa una factura o cobra per algun servei, per exemple, es veurà obligada a declarar-la”, detalla la conferenciant Dolors Martínez, i si l’associació té guanys pot haver de pagar d’Impost de Societats el 25% d’aquests beneficis, com fan les empreses. Per poder presentar la documentació econòmica a Hisenda, les associacions han de portar una comptabilitat complexa, molt similar a les de l’àmbit empresarial, per aquest motiu cal que es formin.

Dolors Martínez ha explicat que “cal que les entitats coneguin si han de fer o no declaració i, en cas afirmatiu, puguin saber quina quantitat els tocarà pagar o rebre, en funció del resultat obtingut d’aquelles activitats que no estan exemptes d’aquest impost”.

Durant la xerrada, la regidora Míriam Riera ha explicat que El Círcol continuarà programant formacions: “treballem per donar suport a les entitats i una de les eines per fer-ho és la formació”. “Aquesta és la segona sessió que fem aquest any i les properes les programarem en funció de les necessitats que expressin les pròpies entitats”, comenta Riera. Per copsar aquestes necessitats, durant la sessió s’ha fet una petita enquesta als participants en la qual es demanava els temes sobre els quals volen que es faci formació i quins són els millors horaris per fer-la.

Suport i assessorament a les entitats
El Centre de Serveis a les Entitats depèn de la Regidoria de Comunicació, Cooperació i Participació i té un equip de professionals que atenen les diferents necessitats del teixit associatiu local. A l’espai d’El Círcol, a la plaça de la Vila, s’ajuda a les entitats en tots els seus tràmits de gestió i se’ls ofereixen tot tipus de recursos, com ara la cessió gratuïta de materials o d’espais per a les seves activitats.

Pel que fa a la nova fiscalitat, la Regidoria ja va organitzar una xerrada el passat 4 de febrer per repassar les obligacions fiscals de les entitats, en la que es va aprofundir en la presentació del Model 347, un dels tràmits que les associacions havien de complir obligatòriament amb l’Agència Tributària el passat febrer.