El comerç local podrà obrir els festius de l’1 de novembre i el 29 de desembre l’any vinent

1205
Ple Municipal d'octubre de 2018
Ple Municipal d'octubre de 2018

Els comerços i superfícies comercials de Martorell podran obrir en dues dates festives més al llarg de l’any 2019, a banda de les establertes per la Generalitat de Catalunya. Seran el divendres 1 de novembre i el dissabte 29 de desembre. Les dates les ha proposat el govern municipal després de consultar-les amb les associacions de comerciants, el Mercat Municipal Les Bòbiles i les grans superfícies. La iniciativa s’ha aprovat en el Ple Municipal, celebrat aquesta passada nit de dilluns, a l’Ajuntament de Martorell.

D’aquesta manera, l’1 de novembre i el 21 de desembre de 2019 s’afegiran als 8 dies festius que designa la llei catalana per a que els botiguers puguin obrir els seus establiments i que, l’any vinent, seran els dies 13 de gener (diumenge); 7 de juliol (diumenge); 12 d’octubre (dissabte); i del desembre, els dies 1 (diumenge), 6 (divendres), 8 (diumenge), 15 (diumenge) i 22 (diumenge).

El regidor de Promoció Econòmica, Comerç, Turisme, Règim Interior i Noves Tecnologies de l’Ajuntament, Lluís Amat, ha destacat que la tria dels dos dies d’obertura local s’ha decidit “després de consultar-ho a les grans superfícies comercials, a les dues associacions de botiguers i al Mercat Municipal”. També ha explicat que “s’han acabat proposant les dates de novembre i desembre perquè creiem que obrir a finals d’any és l’època de major profit comercial i de major interès a l’hora de fer les compres per part de la gent de Martorell”.

LLuís Amat, regidor de Comerç

Disset regidors dels grups de govern – PdCat i ERC-, de Movem Martorell, del Partit Popular i de Som Martorell hi han estat d’acord, mentre que els 4 regidors del PSC s’han abstingut en la votació. El portaveu socialista, Lluís Tomás, destaca que “el procés participatiu per decidir les dates és una bona iniciativa, però un any més ens hem quedat a un nivell insuficient de consulta als comerços de casa nostra”.

LLuís Tomàs, portaveu PSC

El portaveu de Movem, José Simón, per la seva part, critica “algunes deficiències” en la consulta de les dates: “al petit comerç o no se l’informa o des del govern no troben el mecanisme per a que s’escolti la seva veu”. I ha afegit que creu que “a Martorell no s’aposta per aquest sector amb gran potencial d’ocupació i es prioritzen les grans superfícies comercials”.

José Simón, portaveu Movem Martorell

El portaveu del PP, Vicente Casal, ha instat el govern a “proposar, educar i fer accions per a que la gent compri a Martorell. La solució per potenciar el comerç de barri i de proximitat no la té l’Ajuntament, però demanem mesures per ajudar qui munta un negoci més enllà dels ajuts a la Seguretat Social o al lloguer d’un local”.

Vicente Casal, portaveu PP

El regidor de Comerç ha replicat l’oposició destacant que “apostem pel petit comerç i parlem amb les associacions de comerciants Fem Vila i Nou Martorell, perquè creiem que és amb qui hem de tenir relació, com a entitats que representen els comerciants”.

Lluís Amat, regidor de Comerç

L’Escola de Música i les llars d’infants, en xarxa amb els centres de la demarcació

L’Escola Municipal de Música i les llars d’infants municipals s’adheriran a les xarxes respectives creades per la Diputació de Barcelona per potenciar l’intercanvi i l’aprenentatge mutus entre els centres i la seva comunitat educativa.

L’Escola Municipal de Música se sumarà a la Xarxa d’Escoles Municipals de Música i Arts, “una agrupació voluntària impulsada per la Diputació de Barcelona que treballa des del 2015 i que engloba prop de 600 centres i més de 70.000 alumnes”, segons ha detallat la coordinadora de l’Àrea de Serveis a les Persones i regidora d’Ensenyament, Núria Canal.

Núria Canal, regidora d'Ensenyament

El mateix succeirà amb les tres llars d’infants de titularitat pública a Martorell -Pont d’Estels, Riu de Sons i Les Torretes-, que s’integraran a la Xarxa d’Escoles Bressol Municipals. En tots dos casos, la proposta es va aprovar per unanimitat.

Garantir l’escolarització gratuïta de 0 a 3 anys

El Ple també ha aprovat tres mocions. La universalització de l’educació de 0 a 3 anys a les escoles catalanes ha estat una de les propostes aprovades per unanimitat. El text insta “la Generalitat a reconèixer la universalització de la gratuïtat de l’escolarització en aquest tram d’edat, al govern d’Espanya a habilitar els recursos necessaris i a la Diputació de Barcelona a continuar aportant els recursos necessaris als ajuntaments”. La iniciativa ha estat presentada pel grup municipal del PSC amb l’adhesió l’adhesió dels grups de govern i del PP.

La moció per declarar Martorell municipi feminista ha generat un consens total. La seva aprovació implica adherir-se a la Carta Europea per a la Igualtat de Dones i Homes a la Vida Social; adquirir dotar-se de mesures i recursos per fer efectives polítiques feministes i d’equitat, i impulsar l’avaluació i el seguiment per part del Consell de les Dones del Baix Llobregat. La proposta ha estat presentada pel grup socialista amb l’adhesió del PdCAt i ERC.

Finalment, el Ple ha recolzat la moció de suport als actes del 80è aniversari del comiat de les Brigades Internacionals, tot promovent, aquesta tardor, activitats de defensa i difusió del llegat de les Brigades Internacionals de lluita contra el feixisme; i instant a treballar per a la recuperació de les restes dels brigadistes morts a Catalunya. Les Brigades Internacionals van ser unitats militars formades “per uns 35.000 voluntaris estrangers de 54 països que van donar suport a l’exèrcit republicà a la Guerra Civil fins la seva retirada, el 28 d’octubre de 1938”, segons el text aprovat. La proposta ha estat presentada pel grup municipal de Movem Martorell.