El compositor Daniel Gasulla guanya el premi Mestre Conrad Saló per primer cop

532
Daniel Gasulla
Daniel Gasulla

El compositor martorellenc Daniel Gasulla ha guanyat l’11è Premi Mestre Conrad Saló de Composició de Sardanes per a Cobla. Gasulla ha superat els cinc altres candidats amb la sardana El camí dels Empedrats, que li ha valgut, per primer cop, el certamen. Dissabte passat va recollir el premi a la gala celebrada al Teatre Mundial de La Bisbal d’Empordà.

El Premi el convoca l’Ajuntament de La Bisbal, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona. Homenatja el difunt compositor Conrad Saló, se celebra amb caràcter bianual i té una dotació de 1.800 euros per a l’obra guanyadora, escollida per un jurat composat per cinc experts en temàtica sardanista, i de 500 per al premi popular decidit pel públic.

Gasulla va rebre el primer premi per decisió unànime del jurat mentre el premi popular va ser per al jove compositor de la Catalunya Nord Lluc Vizentini. El martorellenc es mostrava “molt sorprès. Fa dos anys em vaig presentar al concurs per primer cop i no hi va haver sort, i quan ara em van trucar per dir-me que era finalista ja va ser una sorpresa màxima. I més encara quan vaig saber que guanyava”.

Daniel Gasulla, compositor
Gasulla -a la dreta- recollint el premi, al costat de Lluc Vizentini, guanyador del premi popular (Foto: Pierre Vizentini)
Gasulla -a la dreta- recollint el premi, al costat de Lluc Vizentini, guanyador del premi popular (Foto: Pierre Vizentini)

L’obra s’anomena El camí dels Empedrats, i s’inspira en una ruta senderista de muntanya que se situa entre Bagà i Gisclareny, al Berguedà: “Aquest estiu la vaig fer amb la família i em va agradar tant que vaig decidir que li havia de dedicar una sardana”. Descriu la peça així: “L’estructura de la sardana és com el camí, que comença molt suau i que va augmentant fins el pic final”. El resultat, explica, “Em va agradar molt quan es va escoltar al concurs interpretat per les Cobles Principal de la Bisbal, Bisbal Jove i la Cobla de l’Escola Municipal de Música Conrad Saló (àudio de la sardana). A més, les crítiques van ser molt bones per part del jurat i de la gent que em vaig trobar allà”.

Daniel Gasulla, compositor

Per Gasulla, la inspiració és important, però més ho és “el treball. El meu mestre Tomàs Gil m’aconsellava que la inspiració m’agafés treballant”. Ara destinarà part dels diners “a formar-me. Fa quatre anys vaig reprendre els estudis d’harmonia i composició amb el professor de l’ESMUC Lluís Vergés, amb qui estic aprenent sonoritats noves. Una bona part del premi anirà destinada a seguir pagant les classes”.

Daniel Gasulla, compositor

Gasulla ja va guanyar aquest any el segon premi del 8è Concurs Vila d’Amer amb la sardana A la llera del Brugent. Mentre prepara un encàrrec sardanístic per l’estiu vinent, Gasulla continua fent concerts de cobla amb violoncel i veus -soprano i baríton- tot arranjant temes clàssics -com el Va, pensiero de Verdi, el Nessun Dorma de Puccini o Carmen de Bizet- per a cobla amb la Cobla Tres Vents de Perpinyà, que dirigeix des de fa cinc anys.