El concert de l’Escolania de Montserrat obre divendres el quart centenari del naixement de Cererols

964
Escolania de Montserrat. Any Cererols
Escolania de Montserrat. Any Cererols

L’Escolania de Montserrat visita Martorell per retre homenatge a Joan Cererols en el quart centenari del seu naixement. El músic i compositor martorellenc va ser mestre de capella de l’Abadia de Montserrat, director de l’Escolania i principal compositor de l’Escola de Montserrat. El concert tindrà lloc aquest divendres, a les 21.00h, a l’Església de Santa Maria.

El martorellenc Llorenç Castelló, director de l’Escolania de Montserrat, comenta que “hem preparat aquest concert d’una manera molt especial, perquè es fa a Martorell i perquè Cererols té molt de pes en l’Escola Musical Montserratina. Joan Cererols fa que Martorell i Montserrat vagin molt relacionats. Per això, hem preparat aquest concert a consciència, com un reconeixement a la vila que el va veure nàixer i créixer”.

El repertori musical es dividirà en dues parts. “La primera es dedicarà íntegrament a l’obra religiosa de Joan Cererols, un estil de música dens i culte, molt propi de l’època”, diu Castelló. Així, els escolans interpretaran peces com Hodie Nobis Caelorum Rex, Salve Regina, Missa de difunts, Kyrie, Offertorium, Salm 109 Dixit Dominus i Magnificat a deu veus. De Bernat Vivancos cantaran L’ametller.

La segona part del concert seran cançons populars catalanes conegudes com La nostra dansa, Quatre cançons populars catalanes, La filla del marxant, Muntanyes regalades, Margarideta, Joan del riu, L’emigrant, Sant Joan o L’Empordà.

L’entrada a taquilla val 15 euros. L’entrada anticipada costa 14 euros (general) i 12 euros (públic jove de fins a 25 anys o més gran de 65 anys o pensionista). Venda d’entrades anticipades fins a un dia abans de l’espectacle a les Oficines d’Atenció al Ciutadà del Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les Persones de Martorell.

Joan Cererols

Nascut a Martorell el 9 de setembre de 1618, Pere Joan Cererols i Fornells és el mestre més conegut de l’Escola de Montserrat i un dels compositors espanyols més importants dels segle XVII. Escolà durant la infantesa, l’any 1636 va ingressar com a monjo al monestir de Montserrat. Després d’una etapa a Madrid, va ser mestre de música de l’escolania i mestre de capella de l’Abadia de Montserrat durant més de 30 anys.

Instrumentista de gran habilitat, tocava l’arpa, l’orgue i el clavecí, entre altres instruments, va ser un home d’una immensa cultura humanista, i això va quedar plasmat en les seves composicions musicals. Va escriure música tant en llatí com en castellà, principalment de caràcter litúrgic, tot marcant un abans i un després en l’estil compositiu de l’àmbit del monestir de Montserrat.

La reivindicació de la figura de Joan Cererols en el quart centenari del seu naixement posa de manifest la importància d’un músic excepcional que va portar la polifonia coral a les cotes més altes i que és encara avui el principal ambaixador de Martorell al món.

Programa concert Escolania Montserrat

Programa Any Cererols