El Congrés dels Diputats aprova el decret llei de la nova normalitat

766

El Congrés dels Diputats ha aprovat el decret llei de nova normalitat, el text que posa les bases en matèria de seguretat i higiene que s’hauran de respectar per reduir el risc d’una segona onada de coronavirus. A partir d’aquest manual d’instruccions genèric, les comunitats autònomes poden fixar altres aspectes com ara la regulació dels aforaments.

El decret, que es tramitarà com a projecte de llei, dibuixa els aspectes tècnics de com ha de ser la rutina ciutadana postcoronavirus, d’una banda per recuperar la vida normal, i de l’altra per prevenir els riscos de transmissió mantenint sota control l’expansió del virus.

El text fixa una distància de seguretat entre persones d’1,5 metres i, si no és possible, l’obligació de dur mascaretes, i dona les pautes a seguir en mesures de prevenció, controls sanitaris, detecció precoç i vigilància epidemiològica. Caldrà portar mascareta als mitjans de transport, inclosos els cotxes, en cas que els ocupants no convisquin al mateix domicili. Si no es porta mascareta on sigui obligatori, la multa pot arribar als 100 euros. La vigilància, inspecció i control pertoca a les comunitats autònomes i ajuntaments.

A més, els serveis de salut han de garantir que, davant un cas sospitós, es faci una prova PCR o d’una altra tècnica de diagnòstic tan aviat com sigui possible des que apareguin els símptomes. I les autonomies han d’assegurar-se que hi hagi prou professionals dedicats a la prevenció i control de la malaltia.

Tots els establiments, mitjans de transport i entitats públiques i privades hauran d’informar les autoritats sanitàries dels eventuals casos, per poder-ne identificar els contactes.
En l’àmbit de la feina es parla, entre altres mesures, de regular els llocs de treball i organitzar els torns per evitar aglomeracions.

La represa a Caatalunya

Catalunya ja ha regulat aquesta nova normalitat amb el decret de l’anomenada “etapa de represa”, que inclou aspectes com ara la mobilitat, l’ús de mascaretes, l’activitat social o l’aforament en locals.

A partir d’aquest 25 de juny el govern deixa de regular els aforaments per percentatges, tant als espais a l’aire lliure com en llocs tancats. Aquests espais hauran de garantir una distància de seguretat equivalent a una superfície de 2,5 metres quadrats per persona. Els establiments hauran de vetllar per complir les distàncies i establir quantes persones hi caben i com es delimiten els espais.

En espais tancats es pot reduir la distància física i l’equivalent en superfície sempre que es compleixin tres condicions: ús de mascareta, registre d’assistents i preassignació de localitats i mesures de circulació que evitin aglomeracions.

L’alcalde Xavier Fonollosa diu que “després de tres mesos de restriccions, ara comença una etapa en què cadascú de nosaltres hem de conviure amb el virus mentre recuperem la nostra activitat social habitual. La distància de seguretat, doncs, serà la mesura que marcarà la represa de la normalitat. De manera complementària, com fins ara, amb l’ús de la mascareta i el rentat de mans”.

“La rapidesa amb què ha anat la última etapa de desconfinament no ens ha de confondre. Encara estem en epidèmia. És cert que hi ha hagut un cert relaxament, després de tantes restriccions. No ens podem permetre aquest relaxament i hem d’insistir en la prudència i el sentit comú. Segons alguns especialistes pot haver-hi un rebrot en qualsevol moment. A la tardor és molt probable que hi sigui. Si els casos positius són detectats a temps, els podrem controlar. Per poder-ho controlar, hem de seguir extremant la precaució i ser molt escrupolosos en mantenir la distància de seguretat per evitar els contagis”, apunta Fonollosa.

Afectats a Martorell

Pel que fa a les dades de l’epidèmia a Martorell, novament no tenim cap pacient positiu ingressat a l’Hospital Sant Joan de Déu i cap a l’Hospital Sagrat Cor. A l’Hospital Sant Joan de Déu hi ha, encara, quatre persones aïllades amb pendents del resultat de la prova. I tenim 58 veïns i veïnes de Martorell confinats al seu domicili o a les residències després d’haver donat positiu. Com en els darrers dies, avui no hem de lamentar cap defunció.