L’Escolania de Montserrat, dirigida per Llorenç Castelló, entre els 10 millors cors del món

1115
Escolania de Montserrat Foto: Nació Digital
Escolania de Montserrat Foto: Nació Digital

La British Broadcast Corporation (BBC) ha inclòs el cor de l’Escolania de Montserrat, que dirigeix el martorellenc Llorenç Castelló, en un rànquing dels 10 millors del món. El servei públic de radio i televisió del Regne Unit ho va donar a conèixer, el passat 28 d’octubre, en un article inclòs a la seva revista de cultura.

Castelló dirigeix el cor des de l’inici del curs 2014-15. És titulat superior de llenguatge musical i professional de composició i piano pel Conservatori Superior de Música del Liceu, així com professor del Departament de Didàctica de la Música a la Universitat Autònoma de Barcelona. A més, és professor de llenguatge musical, piano, cant coral a l’Escola Municipal de Música de Martorell.

Explica que “em vaig assabentar que ens havien col·locat en un rànquing d’entre els 10 millors cors del món perquè un amic ho va veure al Twitter i m’ho va passar. Va ser una sorpresa ben positiva, que ens omple d’orgull”.

Llorenç Castelló, director del cor de l'Escolania de Montserrat

El cor que dirigeix el formen 47 escolans d’edats entre els 9 i els 14 anys, que procedeixen d’arreu de Catalunya i que assagen una hora diària de dilluns a divendres i els diumenges. Malgrat aquesta valoració internacional, el director crida a tots plegats a tocar de peus a terra: “Ens ho hem de prendre amb molta humilitat, perquè els rànquings són molt subjectius. Estem convençuts que en aquesta llista hi falten molts cors que també s’ho mereixen tant o més que nosaltres”.

Llorenç Castelló, director del cor de l'Escolania de Montserrat
Escolania de Montserrat. Any Cererols
Escolania de Montserrat. Any Cererols

L’Escolania és un centre integrat d’ensenyament bàsic i artístic reconegut per la Generalitat de Catalunya i amb seu al monestir de Montserrat. Inclou el cor litúrgic, de llarga tradició, ja que canta des de fa més de 700 anys -el primer document escrit que ho recull data del 1307-. La principal finalitat és “el cant a la basílica, acompanyar la bellesa de la música i la pregària amb les nostres veus, tant per als peregrins com per a que tota la gent, encara que no sigui creient, i que els pugui colpir”, destaca.

Alhora, el cor exporta la música montserratina i de tradició catalana arreu del país i ha fet també gires internacionals a Europa, Àsia i Amèrica, especialment els darrers anys.

Llorenç Castelló, director del cor de l'Escolania de Montserrat

Finalment, també es dedica a l’enregistrament de CD’s de música d’autors montserratins: “Un dels nostres deures és fer conèixer arreu del món la música composada per l’Escolania o la capella de música”.

Final de curs de l'Escola Municipal de Música
Llorenç Castelló

El cor de l’Escolania, amb La Marató de TV3

El cor ha participat, per tercer cop, a La Marató de TV3 del proper 20 de desembre, enregistrant una peça musical junt amb la cantant manxega Rozalén. Castelló destaca que “va ser una experiència molt maca, tant per ella, que no havia estat mai a Montserrat, com per a nosaltres. És bo que els nois també surtin de l’habitual repertori religiós”.

Llorenç Castelló, director del cor de l'Escolania de Montserrat

El resultat és un dels 19 temes que inclou el disc solidari de La Marató, descarregable a través d’iTunes i que, en format físic, es posarà a la venda el diumenge 29 de novembre al preu de 10 euros amb els diaris d’àmbit català: La Vanguardia, El Periódico de Catalunya, El Punt Avui, Ara, Diari de Tarragona, Diari de Girona, Regió 7, Segre i La Mañana, a més dels esportius Sport, Mundo Deportivo i L’Esportiu, i la revista Enderrock.