El Departament de Salut reparteix unes 4.000 dosis de vacunes contra la grip a Martorell

410

Aquest dilluns ha començat la campanya de vacunació contra la grip amb l’objectiu d’evitar les complicacions d’aquesta malaltia en les persones amb problemes de salut crònics o edat avançada. El Departament de Salut de la Generalitat distribueix a Martorell unes 4.000 dosis de la vacuna antigripal que s’administraran als Centres d’Atenció Primària. Els usuaris han de concertar visita prèvia, un servei que ja és a la seva disposició per telèfon o de manera presencial.

L’adjunta de direcció del CAP de Buenos Aires, Sole Rosende, explica que la vacunació contra la grip “s’adreça especialment a persones amb alt risc de complicacions, entre les quals es troben aquelles que pateixen problemes de salut crònics (pulmonars, cardiovasculars, diabetis, insuficiència renal, etc.), les internades en institucions tancades (residències de gent gran, centres sociosanitaris, etc.), les dones embarassades, les persones amb obesitat mòrbida i totes les persones de 60 o més anys d’edat”.

També s’han de vacunar “les que poden transmetre la grip a les persones d’alt risc, especialment els professionals de la salut i els cuidadors, així com també els professionals com policies, bombers, personal de protecció civil, el personal que treballa en emergències sanitàries i el personal d’institucions penitenciàries, entre d’altres”.

El Departament de Salut distribueix a tot Catalunya 1.180.000 dosis de vacunes, unes 4.000 a Martorell, per tal d’immunitzar els grups de població que es consideren prioritaris. Es recomana vacunar-se entre els mesos d’octubre i desembre. Cal recordar que cada any el virus de la grip canvia i que, per tant, cal tornar-se a vacunar de nou.

Cita prèvia

El Centres d’Atenció Primària organitzaran la seva activitat per administrar les vacunes durant els dos mesos de campanya. Al CAP de Buenos Aires, els usuaris es poden vacunar, de 10.00 a 20.00h, demanant cita prèvia al 937 755 103 o al taulell d’informació. Al consultori de La Vila s’administrarà la vacuna, de 12.00 a 13.00h, demanant hora al 937 751 951 o presencialment. També es pot trucar al telèfon de Sanitat Respon 933 268 901.

Objectius de la campanya de vacunació
La grip pot comportar moltes complicacions, fins i tot la mort, sobretot entre persones grans i persones amb malalties cròniques. Precisament, un dels objectius d’aquesta campanya és el de millorar la cobertura de vacunació en persones amb problemes de salut crònics i condicions de risc. El Departament de Salut també vol millorar la cobertura vacunal dels treballadors de la salut. En temporades anteriors (2013-2015) només va arribar al 19,3%. Finalment, també s’ha marcat com a objectiu mantenir la cobertura de vacunació en les persones de més de 65 anys i millorar-la en els grups de 60 a 65 anys. El nivell de cobertura vacunal (registrat en històries clíniques d’atenció primària) assolit la temporada anterior entre les persones de més de 60 anys va ser d’un 54,3%, però no arriba a l’objectiu del 75% en majors de 65 anys marcat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Característiques de la grip
Sole Rosende recorda que “els principals símptomes de la grip són febre alta (més de 38 ºC), calfreds, malestar general, tos intensa i persistent, mal de cap i dolors musculars”. Té una durada de 5 a 7 dies, tot i que alguns dels símptomes poden durar una setmana o dues. “Com que es tractar d’una malaltia vírica, no cal prendre antibiòtics”, insisteix. Molts dels símptomes de la grip són similars als dels refredats i altres malalties respiratòries. Les persones que pateixen problemes de salut crònics poden necessitar que se les hospitalitzi en cas de contraure-la. Les vacunes antigripals actuals estan molt purificades i gairebé no provoquen reaccions locals ni generals.