El Dia de la Cooperació al Desenvolupament reuneix cinc entitats i difon la seva solidaritat

1597
Fira de la Cooperació. Dia de la Cooperació al Desenvolupament
Fira de la Cooperació. Dia de la Cooperació al Desenvolupament

La plaça de la Vila i El Círcol van acollir, aquest dissabte, el 1r Dia de la Cooperació al Desenvolupament, un espai lúdic, solidari, de difusió i d’intercanvi per a cinc entitats amb vincles locals. Va ser a través d’una fira matinal amb parades informatives, tallers infantils i actuacions, i amb una taula rodona i una exposició a la tarda, organitzades per la Regidoria de Comunicació, Cooperació i Participació de l’Ajuntament de Martorell. Les entitats van disposar d’un altaveu amb la ciutadania per mostrar els seus projectes solidaris arreu del món.

“Aquest Dia de la Cooperació ha reunit per primer cop les entitats solidàries, i ha de servir per posar a la seva disposició recursos i eines per a que siguin conegudes, i per transmetre als infants que la cooperació atén persones que estan molt pitjor que nosaltres”, destacava la regidora de Cooperació, Míriam Riera, en referir-se a la primera edició d’una jornada que “esperem que cada vegada vagi creixent i l’anem fent més grossa”.

Míriam Riera, regidora de Cooperació de l’Ajuntament de Martorell

L’ONG Mans Mercedàries, Ocularis, els Amics de Fundase Bolívia, Vedanthangal Sangam Laia Foundation i la Fundació Anepal van omplir parades informatives i de venda d’articles solidaris per recaptar fons. Les van acompanyar 6 tallers infantils, l’actuació del grup de ball bolivià Fraternidad Cultural Karumanta i l’espectacle de carrer “Tot sol…i núvol”, de la Companyia LePuant. A la tarda, els responsables de les entitats van presentar els seus projectes a El Círcol a través d’una taula rodona i van inaugurar, la costat de l’alcalde Xavier Fonollosa i de la regidora Riera, una exposició commemorativa que es podrà veure fins el 15 d’abril. Conté la trajectòria i els projectes de totes cinc, que tot seguit anem a conèixer més a fons.

ONG Mans Mercedàries

ONG Mans Mercedàries. Dia de la Cooperació al Desenvolupament
ONG Mans Mercedàries. Dia de la Cooperació al Desenvolupament

Fa vint anys, els professors martorellencs del Col·legi La Mercè Montserrat Torras i Ton Toset van fer un viatge a Moçambic, on van veure la crua realitat que es vivia en una leproseria. “Tot era terrible. No hi havia llum, ni aigua, i els malalts de lepra morien en qualsevol racó. Per això, la mercedària que havia fundat la leproseria, la María Felisa, ens va demanar que denunciéssim el que passa a l’Àfrica, que fóssim ulls del món per explicar-ho”, comentava la Montse Torras, secretària de l’ONG que va arrencar en aquest moment, i que es va batejar com a Mans Mercedàries.

Montse Torras, secretària de l'ONG Mans Mercedàries

Vint anys després, l’entitat ha desplegat 23 camps de treball. Les seves destinacions, a través de les missions mercedàries, han estat Angola, Moçambic, Kenya, Filipines, Guatemala, Perú, Equador i Veneçuela. “Anem allà on se’ns necessita, per crear escoles, centres infantils, orfenats, centres de promoció de la dona i d’alfabetització. Fem projectes que financem amb concerts, obres de teatre, berenars, venda de roses i objectes, i amb les aportacions dels nostres socis, padrins i administracions com l’Ajuntament de Martorell”. A l’estiu, els cooperants se’n van un mes de camp de treball per reforçar cada projecte. Per la Montse “a tot arreu on anem rebem molt més del que hem pogut donar”, i recomanava l’experiència: “sempre dic als meus alumnes que estaria bé que, almenys un cop a la vida, fessin cooperació”.

Ocularis

Ocularis. Dia de Cooperació al Desenvolupament
Ocularis. Dia de Cooperació al Desenvolupament

El doctor martorellenc Joan Prat va fundar, l’any 2010, Ocularis. La pretensió va ser oferir formació teòrica i pràctica a oftalmòlegs i optometristes als principals centres hospitalaris de Moçambic i Senegal, i fer revisions visuals a infants. Accions encaminades a millorar la salut ocular de la població i reduir els casos de ceguesa evitable. La Laia Prat, representant de l’entitat, explicava que “atenem nens amb diversos problemes visuals que els condicionen molt en la seva vida quotidiana, i també infants de les àrees rurals, de més difícil accés a centres sanitaris, i amb malalties visuals que s’agreugen amb el pas del temps si no s’hi actua”.

Laia Prat, representant d'Ocularis a Martorell

Alhora, Ocularis ha creat en aquests països “dues òptiques socials, per facilitar l’accés a unes ulleres a infants i persones grans, sobretot. Cal tenir en compte que els preus de les ulleres són molt similars als d’aquí i la gran majoria de la població no se les pot permetre”. Darrerament, l’entitat ha ampliat el radi d’acció fent assistència visual a camps de refugiats de Grècia: “hi anem sempre que ens criden i aquest 2018 tenim un nou projecte amb Metges Sense Fronteres per intentar anar-hi un cop al mes”. Per la Laia, “tenim les mans obertes a tothom qui vulgui venir a ajudar-nos. Per això som en aquesta Fira, ja que fem difusió i sensibilització per a que tothom conegui aquestes problemàtiques i, qui vulgui, col·labori i s’hi impliqui”.

Amics de Fundase Bolívia

Teresa Casals i Matilde Gil. Dia de la Cooperació al Desenvolupament
Teresa Casals i Matilde Gil. Dia de la Cooperació al Desenvolupament

Amics de Fundase Bolívia fa de contrapart al país andí. És a dir, col·labora amb l’entitat autòctona Fundación Sembrando Esperanza, que són les sigles de Fundase. La presidenta, Teresa Casals, explicava que “la nostra ONG va néixer a Terrassa el 2001, a partir del treball de voluntariat dut a terme a Bolívia per l’Antoni Massagué durant una dècada”. L’àmbit d’actuació és la ciutat de El Alto, situada a 4.100 metres d’altitud, en ple altiplà, en la que s’han creat 3 centres infantils i 1 centre de salut.

Els Amics de Fundase tenen una delegació a Martorell “que va impulsar la martorellenca Marta Navarro arran del seu treball de cinc anys al país”. La seva mare, Matilde Gil, n’és l’actual delegada, i des d’aquí es desplega l’acció al Centre Socioeducatiu Kürmi. En aquest equipament “s’atén un centenar de nens de famílies desestructurades, infants que són a cura de les seves germanes adolescents. Se’ls facilita la higiene personal, dos àpats en les hores no escolars i revisions periòdiques de salut. Per garantir-los una alimentació variada, hem creat un sistema de conreu de verdures, un forn de pa i unes carpes per al cultiu de verdures i cria de bestiar, en el que hi col·labora el primer centre de persones discapacitades reconegut al país”. La parada dels Amics de Fundase a la Fira de la Cooperació incloïa tot tipus d’objectes artesanals que l’ONG compra a El Alto i ven aquí a les fires i esdeveniments per obtenir finançament.

Teresa Casals, presidenta d'Amics de Fundase Bolívia

Vedanthangal Sangam Laia Foundation

Vedanthangal Sangam Laia Foundation. Dia de la Cooperació al Desenvolupament
Vedanthangal Sangam Laia Foundation. Dia de la Cooperació al Desenvolupament

Tamil Nadu és una de les regions més pobres i desconegudes de l’Índia. “Són els pobres dels pobres. És una zona del sud-est del país, molt rural i amb una gran riquesa natural, però que està oblidada pel turisme, que se’n va cap a d’altres punts del país. Per això, vam decidir que aquest era el lloc en el que hi havíem de ser nosaltres”, deia Ferran Compte, president de Vedanthangal Sangam Laia Foundation. L’ONG desplega programes en els àmbits sanitari, educatiu i de gènere, orientats a “treure de la més absoluta incapacitat a les castes més desfavorides, que tenen quasi prohibit l’accés a quasi tot”.

Ferran Compte, president de Vedanthangal Sangam Laia Foundation

Va néixer l’any 2005 i des d’aleshores ha erigit una dotzena de centres de reforç escolar, que alberguen avui en dia uns 400 estudiants i una vintena de professors. Allà, “els joves hi passen el dia i aprenen a veure les coses d’una altra manera. Aprenen a cuinar, anglès i informàtica a través del joc i d’activitats. I quan més coses aprenen, més ganes tenen de seguir anant a l’escola”, explica Compte. Reconeix que “la nostra és una ONG petita, els seus membres els podem comptar amb els dits de les dues mans. Però ho fem tot des del voluntariat total, dedicant el nostre temps lliure i destinant-hi molt d’esforç”. Per ell, la cooperació és “una cosa que es genera a l’escola i, sobretot, a casa. Ajudar els demés des de ben petit és un germen que queda”.

Fundació Anepal

La Rosa Corral és la representant de la Fundació Anepal a Martorell. Cada estiu organitza un concert solidari per recaptar fons, amb molt bona acollida. Pensa en nous plans de futur: “m’agradaria poder fer més actes al llarg de l’any. Amb més gent, seria possible fer-los i ser més visibles en fires i trobades”. Forma part d’una entitat de recent creació –novembre de 2016- però que “recull la trajectòria solidària del doctor Jordi Seuba al continent africà i al Nepal”.

Rosa Corral, representant de la Fundació Anepal a Martorell
Rosa Corral, coordinadora a Martorell d'Anepal. Dia de la Cooperació al Desenvolupament
Rosa Corral, coordinadora a Martorell d’Anepal. Dia de la Cooperació al Desenvolupament

L’entitat centra actualment la seva acció social, educativa i sanitària a Nepal i Camerun. Al país asiàtic, es dediquen a mantenir i millorar la infraestructura de l’orfenat OCRC, prop de Katmandú, i que acull una vintena d’infants als que financien les despeses d’escolarització i alimentació. També treballen per a la creació d’una residència per acollir el joves que surten de l’orfenat i infants orfes menors d’edat, tot fent-se càrrec de la seva alimentació, educació i desenvolupament. I financien els estudis superiors de diversos joves d’aquesta residència, buscant suport d’institucions i beques d’estudi. Al Camerun, han creat un petit hospital i un centre mèdic al sud del país amb dispensari portat per personal local, treballen per a la desparasitació d’infants escolaritzats i duen a terme un sistema de beques. Parafrasejant Seuba, Corral reivindica que “tot plegat, són petites gotetes d’aigua que fan un gran oceà”.