Martorell ha commemorat el Dia Internacional de la Gent Gran, aquest 1 d’octubre, amb la xerrada en línia ‘Controlar el dolor. Sentir-se millor’. La farmacèutica Pilar De Dios ha parlat de les tipologies del dolor i ha detallat consells per mitigar-lo i guanyar qualitat de vida. El taller és una proposta de la Xarxa de Bon Veïnatge de la Regidoria de la Gent Gran de l’Ajuntament de Martorell, organitzada conjuntament amb l’establiment sanitari.
De Dios ha detallat dels principals tipus de dolor, com afecta la qualitat de vida, les causes més freqüents i els tractaments per combatre’l. Ha recordat que “el 75% de persones grans que reconeixen patir dolor reben algun tractament, majoritàriament farmacològic, però hi ha dolors que podem aprendre a conèixer i controlar per sí mateixos”.
Pel que fa a la seva tipologia i segons ubicació, De Dios ha parlat dels dolors musculo-esquelètics -que representen un 80%-, els que afecten el sistema nerviós -10%- i els oncològics, amb un 4%. També s’ha referit a la diferència de dolors segons el sexe: “Les dones pateixen molts més problemes d’artrosi i d’ossos, mentre que els homes són més propensos als de tipus visceral, isquèmic o circulatori”.
Pilar De Dios
De Dios explica que el dolor “afecta moltíssim la qualitat de vida de les persones, ja que l’empitjora, i té repercussions físiques, psicològiques i també econòmiques”.
Pilar De Dios
Algunes de les seves formes de control, més enllà dels medicaments, són “aplicar fred quan tenim un dolor agut generat d’un cop o una caiguda, i calor davant dolors més crònics; mobilitzar articulacions i musculatura; fer relaxacions i estiraments o alimentar-nos bé”. També convé fer un bon descans i educació postural: “Cal aprendre a seure, aixecar-se i ajupir-se correctament per agafar les coses. Són maneres naturals que faran que no tinguem tant de dolor o que no s’agreugi”.
Pilar De Dios
La farmacèutica també ha afirmat que “no hem d’acceptar com a fet natural el patir dolor només pel fet de fer-se gran. Ara la gent viu molts més anys i és molt més activa, i tots volem una millor qualitat de vida”. Finalment, ha aconsellat que el seguiment dels bons hàbits abans esmentats pot endarrerir molt la seva aparició, sempre que no derivi d’una malaltia neurodegenerativa.