El Dia Mundial de la Salut Mental, contra l’estigma que pateixen les persones amb algun trastorn

1710
Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord. Dia Mundial de la Salut Mental
Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord. Dia Mundial de la Salut Mental

L’Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord ha celebrat a Martorell aquest dimarts el Dia Mundial de la Salut Mental amb un estand informatiu a la rambla de Les Bòbiles. Des de l’entitat s’han marcat com a objectiu lluitar contra l’estigma que generen aquestes malalties, un dels grans problemes existents, i conscienciar que la salut mental és cosa de tots. Per això, han facilitat als vianants un decàleg amb consells.

Una de les principals dificultats amb les que es troben les persones que pateixen algun tipus de malaltia mental és l’estigma. És a dir, aquell atribut que pateix una persona que sovint el diferencia d’altres i que pot portar-la a situacions de marginació social. Marta Escorigüela, coordinadora de l’associació, explica que “la malaltia mental és molt dura, però per sort té tractaments. La principal dificultat és que la família no entengui la persona que pateix un trastorn, que els veïns la mirin malament, o que els amics la deixin de banda”.

Marta Escorigüela, coordinadora de l'associació

Per tal de lluitar contra l’estigma, Escorigüela recalca que “cal lluitar per a que les persones amb malaltia mental puguin recuperar la seva vida, la seva feina i les seves relacions humanes”. Per això, el tendal a la rambla de Les Bòbiles informava els vianants que “hem de poder parlar dels problemes de salut mental no només amb la gent que els pateix sinó amb tothom, i apropar la problemàtica al carrer per prendre consciència”.

Marta Escorigüela, coordinadora de l'associació

Els treballadors de l’associació han facilitat un decàleg de bones pràctiques per a una millor salut mental. Són: “evitar l’aïllament social, sortir i tenir relacions sanes; un bon descans i dormir 8 hores; fer exercici físic diari per reduir l’ansietat i l’estrès; parlar de salut mental i de com et troves a la gent del teu voltant per contribuir a una bona educació emocional; gaudir al màxim del temps lliure i de l’oci tot fent coses que t’agraden; una alimentació sana, clau per a cuidar-nos físicament i mental; evitar conductes de risc i el consum de productes tòxics; evitar les situacions estressants a les feines que ens porten al límit d’estrès, i finalment perdre la por o la vergonya a demanar ajuda a un psicòleg”.

Pintar les emocions, nova activitat

L’entitat ha preparat una nova activitat pel proper diumenge 22 d’octubre a les 11.00h a la plaça Rosa dels Vents. Es tracta de l’Emocio’n’art, en la que hi col·laboren el Centre de Dia de les Germanes Hospitalàries i l’Associació d’Artistes Plàstics. “Facilitarem unes siluetes de cartró i convidarem a tothom a que hi pintin les seves emocions, allò que senten”, explica Escorigüela, qui afegeix que “intentarem fer una exposició amb totes les obres que es facin”.