El Dia Internacional de la Gent Gran obre un curs ple d’activitats per a aquest col·lectiu

707
Dia Internacional de la Gent Gran
Dia Internacional de la Gent Gran

Coincidint amb l’1 d’octubre, Dia Internacional de la Gent Gran, s’ha activat a Martorell el calendari d’activitats dirigides a persones d’aquesta franja d’edat. Des d’ara i fins el juny, l’Ajuntament, amb la col·laboració dels esplais de la gent gran, proposaran activitats relacionades amb les noves tecnologies, salut, activitat física, formació general, cognitives, lúdiques i de tipus intergeneracional amb infants i joves.

Als dos esplais es reprendrà el cicle Gent Gran Activa amb els tallers d’Informàtica i smartphones; el cicle de salut i els tallers ‘Alimenta el teu benestar’ i ‘En-Forma-2’. Ho explica la regidora de Benestar Social, Gent Gran i coordinadora de l’Àrea de Serveis a les Persones, Cristina Dalmau.

Cristina Dalmau, regidora de Benestar Social de l'Ajuntament de Martorell

El taller de smartphones i el d’Informàtica pretenen, segons Dalmau, “acostar les tecnologies a les persones que no van néixer amb elles, per integrar-les socialment”.

Cristina Dalmau, regidora de Benestar Social de l'Ajuntament de Martorell

Els esplais acolliran propostes d’activitat física i esports; d’activitats cognitives i formació general i de propostes lúdiques. Les primeres inclouran ioga adaptat; Qi Gong; grups de ball en línia i en parella; de ball amb cadira de rodes elèctrica; de petanca i de passejades.

També es desplegaran accions cognitives i de formació general -lectoescriptura per a millorar la lectura i l’escriptura, musicoteràpia, taller d’art de dibuix i pintura, el ‘Mou la ment’ o les manualitats-. I no hi faltaran les activitats lúdiques: excursions, karaoke amb pràctica setmanal, cant coral, teatre, petanca, jocs de taula i un nou grup d’espectadors per assistir de públic a programes de TV i ràdio.

Cristina Dalmau, regidora de Benestar Social de l'Ajuntament de Martorell

També es faran activitats de voluntariat intergeneracional amb els joves usuaris del Pla de Transició al Treball (PTT). És el cas del ‘Joves 2.0 i avis savis’ o l’Ens posem guap@s’, que començarà el 9 d’octubre. Dalmau desgrana que l’objectiu “és fer veure a infants i joves que les persones grans saben moltes coses i tenen molt per compartir”.

Cristina Dalmau, regidora de Benestar Social de l'Ajuntament de Martorell

L’arrencada de les activitats va tenir un precedent: el taller que, ahir dilluns a la tarda, es va celebrar a l’Esplai d’Avis de Buenos Aires, per parlar de l’edatisme sexista. Un terme referit a la discriminació per raons d’edat i Drets Humans que pateix la gent gran.

Lectura del manifest

L’estrena de temporada, aquesta tarda de dimarts, s’ha fet a la Casa de Cultura de La Vila amb el cinefòrum de Las chicas del calendario. Prèviament, la presidenta de l’esplai de la Gent Gran de Buenos Aires, Maria Walias, i el seu homòleg a l’Esplai de Gent Gran de La Vila, Víctor Pujol, han llegit el manifest commemoratiu elaborat per les Nacions Unides. Ho han fet acompanyats de la regidora Dalmau i de la regidora de Participació, Igualtat, Infància, Adolescència i Cooperació, Belén Leiva.

El text posa en relleu que cal “difondre una imatge positiva i situar les persones grans al centre d’atenció”, desgrana que “l’envelliment de la població suposa un repte polític i social” i que el Dia Internacional “reivindica que tothom visqui en dignitat i seguretat, sense cap tipus de discriminació”.

Maria Walias, presidenta de l'Esplai de la Gent Gran de Buenos Aires

També subratlla l’actual discriminació que pateixen les persones grans: “es genera una bretxa digital a l’hora de fer tràmits”, i reclama “respecte als drets de les persones grans”, com ara “el dret a un habitatge digne o a una assistència sanitària professional”.

Víctor Pujol, president de l'Esplai de la Gent Gran de La Vila