El festival Divers tanca amb èxit una nova edició centrada en la poesia dibuixada

1101
Roc Casagran i Clara-Tanit Arqué

Aquest cap de setmana s’ha celebrat la tercera edició del Divers, festival de poesia de Martorell, impulsat per la Regidoria de Cultura. Enguany, ha centrat el seu programa en la poesia dibuixada, una combinació d’escriptura i arts plàstiques que ha omplert de versos i colors Cal Nicolau. El certamen també ha inclòs una exposició de poesia visual i una ruta literària entorn a les figures de Francesc Pujols i Josep Pla.

El Divers va engegar dissabte a la tarda amb la proposta més jove. L’escriptora Ana Brantuas va presentar Todo lo que esconde la luna, acompanyada de les il·lustradores Núria Artigas i Mariona Benaiges, la música d’Anna Bernadàs i Marina Cano, Laia Pérez i Oriana Sandoval, que van participar també en la recitació dels poemes de Brantuas. Un llibre que va néixer a partir del treball de recerca de Batxillerat, publicat a principis del 2018, on la jove poeta martorellenca explica el seu jo més íntim. “Aquests poemes són 100% jo: experiències, idees i pensaments”.

Ana Brantuas, poeta

Carles Rebassa va continuar amb el recital d’una selecció de poesies dins el seu llibre Sons bruts. L’autor va estar acompanyat de dos martorellencs: Dani Garrido, aportant la il·lustració, i l’acompanyament de la guitarra de Manuel Forniés, director de l’Escola Municipal de Música de Martorell. La jornada va acabar amb Daniel Orviz i Cristina Gago, i el seu recital de vídeo-poesia i dibuix Para dibujar a Gloria, amb poemes de Gloria Fuertes.

Diumenge al matí, la Fundació Francesc Pujols i la Bibloteca de Martorell van organitzar una ruta literària anomenada Postals des de la Vila: Francesc Pujols, flâneur per casa. Els assistents van poder visitar els punts més emblemàtics del barri de la Vila des de la mirada literària de Pujols i del conegut escriptor català Josep Pla durant la seva estada al municipi. L’itinerari va passar pel pont del Diable, la Font de les Malaltes, la capella de Sant Joan, la plaça de l’Esglèsia, l’Enrajolada i la Torre de les Hores, i va anar a càrrec d’Oriol Alonso, Alicia Fernández i Iván Sánchez.

Oriol Alonso i Alicia Fernández

Cloenda amb Roc Casagran, Jordi Boladeras i Aina Torres

Els plats fort d’aquesta tercera edició del Divers han arribat aquesta tarda, amb la lectura de Roc Casagran dels poemes del seu darrer llibre Direm Nosaltres, il·lustrats per l’artista martorellenca Clara-Tanit Arqué. Per al poeta sabadellenc, la poesia dibuixada ha estat una experiència totalment nova i considera que complementa positivament al seu tipus de poesia, “que pot arribar a públics molt diversos, en ocasions no acostumats a llegir poesia; sempre procurant que el que escric pugui tenir un receptor”.

Roc Casagran, poeta

El punt i final ha estat un recital de poemes arrelats a la terra per part dels autors Jordi Boladeras i Aina Torres, que han vist els seus versos ser acompanyats per les creacions de la martorellenca Marta Álvarez. Bolarderas, que va treballar durant un any al Servei de Català de Martorell, ha llegit “poemes inspirats sobre quadres del Museu de Montserrat i textos de diversos llibres, també amb algun inèdit”.

Jordi Boladeras, poeta

L’Aina Torres ha presentat el seu darrer poemari Baula de la Nit, i també ha viscut per primer cop una sessió de poesia dibuixada a partir de les seves creacions. “Ha estat molt bonic veure aquest diàleg entre les dues disciplines; he trobat molt interessant veure com algú pot plasmar els teus versos i interpretar-los d’una altra manera” ha apuntat.

Aina Torres, poeta

Un festival consolidat

Durant les seves dues primeres edicions, el Divers havia tingut lloc durant al mes de novembre. Enguany, des de la Regidoria de Cultura i la Biblioteca de Martorell van trobar adient fer coincidir el festival amb la setmana del Dia Internacional de la Poesia, que va celebrar-se el 21 de març. Tot i el canvi de data, el Divers ha tornat a tenir una gran assistència, omplint la sala principal de Cal Nicolau. Sergi Corral, regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, ha expressat que “estem contents que el Divers es mantingui i sigui una proposta que quedi a Martorell any rere any”.

Sergi Corral, regidor de Cultura