El foc reivindicatiu de la Flama del Canigó recorre els carrers anunciant un solstici especial

387

Òmnium Cultural Martorell i l’Associació de Veïns del Pont del Diable van fer voltar pels carrers del barri la Flama del Canigó en la nit més curta de l’any amb dues nenes del barri, l’Abril i la Mariona, que es van encarregar de portar la flama a l’alcalde Xavier Fonollosa i de llegir el manifest que reivindica que aquest solstici ha de ser molt especial perquè “d’aquí a un any s’hagi complert un termini i res no torni a ser igual que abans”, en paraules del poeta ebrenc Andreu Carranza.

La Flama del Canigó és una de les activitats que s’inclou dins la festa de Sant Joan del barri del Pont del Diable. La teia encesa va arribar pel Pont del Diable al so de les sardanes de la Cobla Ciutat de Manresa. Portat per l’Abril, una nena del barri, va recórrer en cercavila els carrers fins la plaça de la Vila, on va tenir lloc l’ofrena i la lectura del manifest, que va llegir una altra nena del barri, la Mariona.

El manifest
El text, obra de l’escriptor ebrenc Andreu Carranza, parla d’una flama “que es necessitarà durant l’hivern que s’acosta, perquè tot un poble s’ha posat a caminar amb un repte immens i no hi ha marxa enrere”. El manifest esmenta que en el proper solstici de 2017 “es complirà tot just un termini i res podrà ser igual que abans”, i commemora la vida de molts catalans que, com l’activista Muriel Casals, han dedicat “una part molt important de la seva existència a avivar la flama del país amb el seu alè d’unitat i esperança”.

Al finalitzar la lectura, l’alcalde Xavier Fonollosa, que va ser acompanyat dels regidors Adolf Bargués, Lluís Esteve, Sergi Corral i Albert Fernández, va recalcar la importància d’un moment decisiu en el que el poble de Catalunya reclama ser lliure per poder decidir el seu futur.