El fotògraf Ricard Martínez repassa l’experiència vital del fotoperiodista Agustí Centelles

1031

El fotògraf, investigador i fundador d’Arqueologia del Punt de Vista, Ricard Martínez, ha repassat avui l’experiència vital del fotoperiodista Agustí Centelles a través d’una xerrada a La Caserna. L’ha acompanyat el fill del fotoperiodista, Sergi Centelles, així com l’alcalde, Xavier Fonollosa, i el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral. L’activitat s’emmarcava en l’exposició Agustí Centelles. Memòries d’un fotògraf que es podrà visitar fins el 17 d’abril en aquest espai del passeig del Quarter.

Agustí Centelles. Experiència vital i fotoperiodisme és la xerrada que repassa la figura del fotògraf immers en un món de canvi i la seva contribució a l’aparició del fotoperiodisme modern. “Una petita visió d’una part del treball de Centelles, enllaçada amb aspectes de la seva vida personal per veure com s’ha projectat la seva trajectòria fins al fotoperiodisme d’avui”, ha explicat el conferenciant, Ricard Martínez.

El 18 de juliol de 1936 es va desencadenar la insurrecció militar que va desembocar en la Guerra Civil Espanyola. El dia 19, la revolta arriba a Barcelona. Durant més de 24 hores, Agustí Centelles va fer unes 170 fotografies, de les quals, una vintena van ser preses en el tram del carrer del Consell de Cent, entre Roger de Llúria i Pau Claris.

Algunes es van disparar després de la batalla, “com la que retrata uns guardes d’assalt disparant des del darrere d’una barricada de cavalls morts” assenyala Martínez. Avui, “comentem aquesta i altres imatges i reflexionem sobre quina intenció tenia el fotoperiodista quan les va captar” afegeix.

Arqueologia del Punt de Vista, un projecte que analitza el passat
Arqueologia del Punt de Vista, del qual n’és fundador Ricard Martínez, desenvolupa una sèrie de projectes d’investigació, teòrics i audiovisuals, que tracten d’una anàlisi de la percepció de l’actualitat a través de l’estudi i la recuperació de testimonis, documents i tecnologies de la representació d’èpoques anteriors.

Ricard Martínez és fotògraf i investigador i realitza projectes vinculats a la percepció del present, a través de l’anàlisi dels registres documentals del passat. La majoria del seu treball es basa, principalment, en la Refotografia. Ha impartit conferències, seminaris i cursos d’aquesta especialitat fotogràfica. Ha concebut i realitzat diverses instal·lacions fotogràfiques a l’espai públic, així com diversos treballs de documentació i digitalització de fons documentals, amb propòsits arxivístics i expositius.

Exposició per mantenir viva la trajectòria de Centelles
La xerrada s’emmarcava en l’exposició Agustí Centelles. Memòries d’un fotògraf que recull imatges quotidianes i crues de la realitat en temps de la República, de la Guerra Civil i del seu llarg exili de 35 anys. També inclou vitrines amb objectes personals: càmeres, llibretes d’anotacions i capses de galetes per desar les imatges, i inclou un recordatori d’una exposició que l’artista va fer a Martorell el 1983, just dos anys abans de morir.

Produïda en col·laboració amb Sergi Centelles i Agustí Centelles, fill i net respectivament, recull l’obra gràfica on hi ha continguda bona part de la memòria visual del segle XX. “Una manera de d’acostar la fotografia del pare per tot el territori i promocionar la seva figura i mantenir-la viva”, ha explicar el seu fill, Sergi Centelles.

L’exposició es pot visitar fins diumenge de la setmana que ve, 17 d’abril, al Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric La Caserna. L’horari de visita és els dijous i divendres, de 18.00 a 20.00h, i dissabtes i diumenges, de 10.00 a 14.00h.