El govern local treballarà per millorar la qualitat de vida dels celíacs i divulgar la malaltia

352

L’Ajuntament de Martorell impulsarà diverses accions encaminades a millorar la qualitat de vida de les persones celíaques i difondrà el coneixement de la malaltia entre la població. Una moció del PSC, consensuada amb l’equip de govern i aprovada per unanimitat al ple del passat dilluns, farà possible establir un full de ruta de suport als afectats. El text reconeix que els celíacs pateixen greuges econòmics relacionats amb l’elevat cost que els suposa el manteniment de la seva dieta sense gluten.

La moció exposa que l’adquisició de productes sense gluten provoca un augment considerable de la despesa en alimentació dels malalts, xifrada en un cost extra de 1.586 euros/any de mitjana per a cada pacient. A aquesta circumstància cal afegir que, com explica el text, Espanya no atorga ajuts directes als malalts. A nivell català, el Parlament va aprovar el 2014 per unanimitat una resolució que reclamava la reducció de l’IVA dels productes sense gluten, més controls i sensibilització dels restauradors i hotelers i als menjadors escolars.

El full de ruta municipal de suport al celíac
El text el va presentar el Partit dels Socialistes de Catalunya, va comptar amb aportacions de l’equip de govern i es va aprovar per unanimitat. Els objectius que persegueix són donar un suport unànime i solidari als celíacs, familiars, associacions i resta d’agents amb els que interactuen, defensar el benestar dels malalts, promoure activitats de divulgació i pedagogia, conscienciació i convivència coincidint amb el 27 de maig (Dia Nacional del Celíac).

També es pretén afavorir la incorporació d’aliments sense gluten a les cartes dels establiments de restauració i hoteleria, promoure activitats escolars per informar de la malaltia i fer difusió amb xerrades, conferències, jornades informatives i campanyes a les xarxes i als mitjans. Finalment, s’insta al govern d’Espanya a millorar el tractament fiscal dels aliments sense gluten i es trasllada l’acord a la Generalitat i a les entitats que treballen en favor dels malalts.

Què és la celiaquia?
La celiaquia és una malaltia generada pel mateix sistema immune del pacient que comporta una intol·lerància digestiva al gluten, la fracció proteica de cereals com el blat, la civada, l’ordi o el sègol. La seva ingesta provoca, en aquestes persones, una afectació a la mucosa intestinal que causa un rebuig de l’aliment, vòmits, diarrees i endarreriments en el creixement i en el pes corporal dels infants. Es calcula que afecta un 1% de la població europea i uns 75.000 catalans, dels quals tan sols un 1% n’han estat diagnosticats. Té un fort component hereditari, ja que es calcula que entre un 5 i un 15% de familiars de primer grau d’un celíac patiran la malaltia.