El grup Xiula dona el tret de sortida al Petit PAS amb una combinació de música, humor i valors

982

Rikki Arjuna, veu i guitarres; Jan Garrido, veu i guitarres; Adrià Heredia, baix i veus; i Marc Soto, percussió, bateria i veus conformen el grup Xiula. Dissabte 13 de juliol, a les 20.00h, actuen al Petit PAS amb el seu espectacle Donem-li una volta al món. La formació proposa fer un viatge a dins el cos humà, vivint aventures i experimentant emocions. Un espectacle fresc, atrevit i canyero que no deixa indiferent, on es viuen valors i emocions. En l’espectacle es combina música, dinàmiques, jocs i sentit de l’humor per fer participar i ballar petits i grans.

Rikki Arjuna, el grup sou dos músics i dos animadors socials. Com es conjuga aquesta combinació?
Doncs mira, el Jan i jo, que som dos educadors socials, cantem i toquem música. Ens vam ajuntar amb dos grans músics com són l’Adrià i el Marc per crear una banda que fos pel públic familiar però que transmetés nous valors, nous ritmes… una mica que treballéssim cançons noves de manera crítica i renovar el panorama del que s’estava fent dins l’animació.

Com sorgeix la idea de fer música per donar un altre aire als espectacles familiars?
Venim de l’educació, venim de l’esplai, de l’associacionisme, del CAU, i teníem ganes de treballar, de manera transversal, els valors educatius. Però també de passar-ho bé amb la música i els espectacles.

Teniu la sensació que heu revolucionat l’animació infantil?
La sensació és que aquest estil que intentem crear agrada, que l’escola s’hi ha obert de seguida, que han volgut treballar amb les nostres cançons… Les famílies veuen també que és possible conjugar el que agrada als pares i a les mares amb el que agrada als nens i que se senten còmodes quan vénen a veure un espectacle. Volem que els pares i les mares també siguin actors del muntatge, que hi vagin junts i que puguin crear un missatge crític i que en puguin parlar.

Per tant, us ha ajudat a crear els espectacles el fet que tingueu aquesta formació en el món del lleure i de l’educació?
Sí, ens ajuda molt l’experiència, el tu a tu, el fet de saber parlar amb el nen, saber posar-te a la seva pell quan fem les lletres de les cançons.

És difícil captar l’atenció del públic infantil?
Hi ha tants nens com maneres de ser. Depenent del lloc és més fàcil o més difícil i té molt a veure amb la dinàmica que creen els pares que, a vegades, els has de demanar que s’hi posin una mica més. Un concert d’animació infantil no és un aparcament de criatures, llavors, arran d’això, la cosa es pot tornar una mica més difícil. Però en general, és un públic exigent i que demana molt.

El concert de Martorell serà molt actiu, per tant?
Ens agrada que l’espectacle sigui molt interactiu, que la gent hi estigui molt ficada i que els missatges que donem arribin a través de l’humor, la crítica i les lletres per pensar.

Com heu evolucionat amb els anys? Heu crescut?
Vam començar fent cançons crítiques i vam veure que ens hi sentíem còmodes. Hem vist el que passa a les escoles, a les famílies… ens agrada que els pares i les mares ens diguin que fem temes amb continguts que els afecten. I a partir d’aquí trobar nous ritmes, noves melodies, coses que enganxin. Cada vegada ens ha anat sortint una mica millor, ens hem anat complementant millor els quatre i, de l’últim disc, Dintríssim, n’estem molt contents perquè és un pepinasso.

Com és l’espectacle que portareu al petit PAS?
És una barreja dels tres àlbums. Hi ha Verdura i peix, que la gent el coneix i li agrada que el cantem, o Polls que és el segon i també tocarem unes quantes cançons de Dintríssim.

I Rikki, d’on traieu el nom de Xiula?
Quan vam crear el nom i després de fer molta pluja d’idees i debatre sobre moltes propostes, el Jan va tenir la idea de Xiula, que és un nom curt i directe i que ens remetia al xiular de quan demanem ajuda, però també al xiulet de cantar i sobretot al xiulet crític de quan una cosa no ens agrada, doncs que tot xiulem.

Rikki, que vagi molt bé l’actuació al petit PAS!
Segur que sí. En tenim moltes ganes!