El Dia Internacional de les Dones reivindica eradicar la discriminació i assolir la igualtat efectiva

509
Dia Internacional de les Dones
Dia Internacional de les Dones

Un any més, i com cada 8 de març, les dones de tot el món alcen la veu per commemorar el Dia Internacional de les Dones. Una jornada per defensar els drets socials, polítics i econòmics, i reivindicar la igualtat efectiva entre dones i homes. Aquest migdia s’ha fet la lectura del manifest institucional a la plaça de la Vila. La regidora de Benestar Social, Cristina Dalmau, ha posat veu al text que dona suport a la vaga convocada avui amb els eixos principals de les cures, el consum, el treball, l’educació, les violències i l’antiracisme.

A través del manifest, s’ha fet palesa “l’adhesió del món municipal a les reivindicacions de la vaga feminista” i s’ha animat a participar-hi. El text ha clamat “una societat igualitària, justa, rica, equilibrada, integradora i lliure de violències masclistes”. També s’ha denunciat “la bretxa salarial i la precarització laboral que pateixen les dones i reivindicar els seus drets econòmics i la dignificació dels treballs”.

També s’ha posat l’accent en la necessitat “d’educar els nostres infants en els valors de la igualtat de gènere i posar en valor la lluita feminista i la perspectiva de gènere des dels primers trams educatius fins a la universitat”. Per últim, s’ha reivindicat l’abolició de les violències masclistes i “la xacra de les agressions físiques i psicològiques”, així com “el dret de totes les dones a viure en pau, sense exclusions ni racisme”.

Manifest Dia Internacional de les Dones

Els actes del Dia Internacional de les Dones continuen aquest dissabte amb ‘Martorell, Femení Plural’, la passejada que Museus de Martorell ha programat per aquest dissabte a càrrec de Gemma Jiménez. El punt de sortida serà, a les 11.00h, des de la plaça Portal d’Anoia. Cper participar-hi, cal haver fet reserva prèvia al 93 774 22 23 o a museus@martorell.cat . També demà dissabte, l’associació Cinema del Diable farà, a les 18.30h, a la Casa de Cultura un passi de curtmetratges de dones fets per a dones. La companyia TeatreAndreu representarà Teràpia de xoc, a les 20.00h, a El Foment. L’entrada serà gratuïta (cal recollir invitació a les Oficines d’Atenció a l’Usuari del Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les Persones PMSAPM). Les activitats del Dia Internacional de les Dones s’estenen durant tot el mes de març.

El Col·lectiu Feminista també fa sentir la seva veu 

A la tarda, el Col·lectiu Feminista de Martorell ha llegit, davant un centenar de persones concentrades a la plaça de la Vila, el manifest que ha elaborat l’entitat amb motiu del Dia Internacional de les Dones, consensuat amb dues entitats més: la Turbina Protocol Esparreguera i el Col·lectiu Olesa Feminista.

Rosa Grau ha llegit el text que, sota el lema ‘ens volem vives i amb vides dignes’, ha recordat “les dones que ens han precedit en la lluita, les que han alçat la veu i les que van haver de morir perquè algú s’adonés que existien”.

El manifest clama per la igualtat de drets i una economia feminista amb salaris justos, la universalització de l’educació “100% pública, igualitària i no sexista” i el dret al propi cos, entre d’altres. Denuncia un sistema judicial “que legitima les violències que patim” i a un estat al que qualifica de “racista i feixista, que persegueix i violenta sistemàticament a les dones i, amb més duresa, a les migrades”, i denuncia la LGTBIfòbia.

Manifest del Col·lectiu Feminista de Martorell