El ‘MartoQuiz’ posa el punt i final als actes commemoratius al voltant del Dia Internacional dels Museus

1612
'MartoQuiz' a la Nit dels Museus
'MartoQuiz' a la Nit dels Museus

Una cinquantena de persones s’han reunit al Museu Municipal Vicenç Ros per participar en el ‘MartoQuiz’, l’activitat que ha posat punt i final a un cicle de tres dies per commemorar el Dia Internacional dels Museus (DIM), que se celebra el 18 de maig arreu del món. Aquest dissabte al vespre, martorellencs de totes les edats han posat a prova els seus coneixements sobre el municipi en l’acte escollit per Martorell per celebrar la Nit dels Museus, un dels esdeveniments més populars.

Repartits en diferents grups, els participants han hagut de contestar preguntes relacionades amb la historia de Martorell de sis categories diferents: Natura, Esports, Història i Patrimoni, Festes i Fires, Arts, i Comerç i Indústria. El grup guanyador ha rebut el premi d’un taller de ceràmica i una visita a l’Enrajolada gratuïts. El ‘MartoQuiz’, que ha comptat amb la presència d’Adolf Bargués, regidor de planificació urbanística, medi ambient i habitatge, ha acabat amb un sopar per a tots els assistents.

La idea d’aquest ‘MartoQuiz’ va néixer amb l’objectiu de donar un enfocament diferent a la importància dels museus i ampliar el coneixement de la història de Martorell als participants del joc. Sandra Barber, treballadora de la xarxa de museus del municipi, explica que “cada any per la Nit dels Museus, en referència al DIM, s’intenta buscar un tipus d’activitat per a què la gent conegui els museus de Martorell però des d’una vessant més lúdica”.

Sandra Barber, membre de la xarxa de museus de Martorell.

Una òpera infantil i una xerrada sobre plantes

Aquest joc familiar celebrat al Museu Vicenç Ros ha estat el darrer dels tres actes que des de la Regidoria de Museus i Patrimoni s’han organitzar per commemorar aquesta diada. Dimecres 17 va representar-se a l’Enrajolada Casa-Museu Santacana l’òpera per a infants Miau, que incloïa peces de Rossini i Mozart amb l’objectiu, també, d’unir el DIM amb l’Any Palet.

De la seva banda, la Farmàcia Bujons va acollir dijous 18 la xerrada ‘Plantes que curen, plantes que maten’ impartida per la historiadora de l’Art Maria Carme Palou. La historiadora va explicar la importància que, fins i tot les plantes, poden tenir a l’hora de comprendre i estudiar les diferents societats en les diferents èpoques de la història. “El verí, per exemple, és una eina per saber la història, per conèixer les debilitats de les persones. A través de la història podem veure com s’han aprofitat certes plantes per poder fer mal a la gent”.

Maria Carme Palou, historiadora

Una celebració internacional

El Comitè Internacional dels Museus (ICOM) va fixar el DIM l’any 1977 amb l’objectiu de conscienciar els ciutadans sobre el paper dels museus en el desenvolupament de les societats. A Catalunya, el màxim impulsor d’aquest esdeveniment és el Departament de Cultura de la Generalitat, que enguany ha centrat el tema de la celebració ha estat ‘Museus i històries punyents: Dir allò que no es pot explicar als museus’.