El martorellenc Daniel Gasulla guanya el premi de la Crítica de la Sardana de l’Any 2014

894

El compositor martorellenc Daniel Gasulla ha guanyat el premi de la Crítica de la Sardana de l’Any 2014 amb la peça Cant d’infantesa, un guardó avalat per a músics de reconegut prestigi vinculats a la cobla com Joan Francesc Vidal, Francesc Gregori, Xavi Molina, Jordi Feliu i Jordi Molina. Els premis es van lliurar dissabte passat al Teatre El Jardí de Figueres.

Cant d’infantesa és “una fuga de quatre entrades en els curts, que dóna voltes a la cançó popular d’en Pere Gallarí, amb llargs que són variacions d’aquesta melodia i un fort final regat amb harmonies no massa contemporànies però força efectistes”, ha explicat Daniel Gasulla, qui ha dit que el guardó és “un reconeixement a la feina feta”.

Carles Santiago amb Estimar és el camí va fer-se amb el premi de la Sardana de l’Any 2014 gràcies als vots directes del públic i dels sufragis dels assistens als casals catalans de Madrid i Londres, que en van seguir la retransmissió en directe. La peça està dedicada a una parella de sardanistes, el Quim i la Sandra, que han ballat durant anys a diverses colles de sardana esportiva i que es van casar l’any passat.

L’accèssit del Premi Popular va ser per a A la Feli, del mestre de Perpinyà René Picamal, i La font dels músics, de Lluís Alcalà, es va emportar l’accèssit de la Crítica. També es va lliurar el premi Joventut a la sardana Agustemporània, de Gerard Pastor, un homenatge al representant de la cobla Contemporània, Agustí Serratacó. Aquesta va ser la primera vegada que es convocava aquest darrer premi que vol fomentar i premiar les composicions de sardanes per part de compositors menors de 30 anys.

Les sardanes premiades en les diferents categories de la final del concurs la Sardana de l’Any 2014 s’han distingit d’entre les 10 finalistes, que s’han interpretat en la primera part de la cita a càrrec de les cobles Ciutat de Girona i La Flama de Farners. Aquestes obres s’han triat segons les votacions dels oients de les més de 30 emissores de ràdio que han retransmès les eliminatòries, entre elles Ràdio Martorell, a través del programa Ressò Sardanista, juntament amb els vots recaptats al web del concurs.

Una llarga carrera lligada a la sardana
Daniel Gasulla va començar als 17 anys a estudiar harmonia i fiscorn amb el compositor Tomàs Gil i Membrado, i posteriorment amb contrapunt, composició i instrumentació per a cobla. Va debutar com a instrumentista de fiscorn a la cobla Juvenil Ciutat d’Igualada, on va passar a la Ciutat de Terrassa. També ha tocat el trombó de pistons a la Ciutat de Cornellà (fins al 2004). Ha dirigit la cobla-orquestra Nocturna, d’Igualada, (1997-2000), cobla Ressò (2003-2006), cobla Contemporània (2006-2012) i la Banda de Música d’Igualada (2003-2006). Com a trombonista de vares ha tocat en l’Standard Big Band i en la Banda Municipal de Martorell. Des de 2014 és el director de la Cobla Tres Vents de la Catalunya Nord (Perpinyà).

Daniel Gasulla ha escrit 96 sardanes i ha conreat amb força èxit el camp de la sardana revessa, amb composicions basades en melodies extretes, en alguns casos, de pel·lícules i sèries de televisió com Mary Poppins, West Side Story i Nissaga de Poder o d’altres músiques populars com Si tu vas al cel o Murallas de Tarragona. També és autor d’arranjaments de ball per a cobla i ha escrit una marxa de processó per a Setmana Santa (Passió al Barri de Fàtima).