El martorellenc Joan Capdevila és diputat al Congrés de Madrid com a independent per ERC

929

Joan Capdevila va prendre possessió dimecres del càrrec com a diputat al Congrés de Madrid. El veterinari martorellenc anava de número 5 per Barcelona, com a independent a les llistes d’ERC que, en aquestes eleccions, va obtenir nou representants a la cambra parlamentària espanyola. És el segon martorellenc que exerceix com a diputat a les Corts espanyoles, després de Joan Martí, el Xic de la Barraqueta, qui va ser-ho l’any 1872 i 1893, formant part de la minoria republicana.

Descontent del liderat de Josep Antoni Duran i Lleida a Unió Democràtica de Catalunya (UDC), va abandonar el partit ara fa quatre anys. Què li va fer decantar-se per una nova opció política com ERC?Joan Capdevila

Vaig deixar UDC per no haver aconseguit que un congrés virés d’ideologia i es tornés a la ideologia fundadora del partit. Aleshores, pensava que estava a la via morta de la política de partit, no tenia intenció de militar enlloc. La raó per la qual vaig acceptar la proposta d’ERC és perquè, en aquest moment històric, som molts els que pensem que el projecte d’alliberació nacional ha de passar per davant de la posició ideològica. M’hi trobo molt còmode i m’han refermat que era una gran decisió mantenir-me d’independent dins d’ERC.

Com valora els resultats que ha obtingut ERC en aquestes eleccions al Congrés dels Diputats?

La valoració és magnífica, passem d’un a nou diputats. Tot i el bon resultat, sempre haguéssim esperat aquells vots de més que, per llei, ens haguessin donat més representació, però ser una força amb aquest pes només es pot valorar positivament.

Quin serà el paper d’ERC a Madrid, tenint en compte les circumstàncies que viu Catalunya?

Fer de politja de transmissió, de cos diplomàtic de les decisions del Parlament i del Govern de Catalunya, i defensar-les a Madrid per tal d’aconseguir una desconnexió tan ràpida, tan incruenta, tan amable com sigui possible. Serà una legislatura difícil, intensa i apassionant.

Quines són les tasques d’un diputat al Congrés?

N’hi ha d’algunes protocol·làries, que en política són importants, però la feina real i intensa és la de les comissions, on realment s’elaboren lleis i es plantegen posicions des de múltiples punts de vista. És es pot arribar a fer consens i buscar solucions legislatives als problemes de la gent.

Què hi aportarà Joan Capdevila a nivell personal?Joan capdevila

Tot el que pugui, penso dedicar-m’hi amb tota la intensitat i a temps complert. Les primeres setmanes seran d’aquí caic que allà m’aixeco però, en la mesura que pugui, aniré aportant tot el bo que tingui.

Què li sembla el recent nomenament de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat?

No és un personatge polític que hagi seguit de prop, però tinc un record vague, al voltant de l’Olimpíada el 1992, quan una colla de joves ja teníem il·lusions de llibertat pel país i muntàvem accions al voltant del lema Freedom for Catalonia. El que puc pensar d’ell només passa per l’admiració i el respecte per acceptar una responsabilitat així de greu, dura i històrica en sí mateixa.