El moment polític domina les vendes de no ficció a la darrera Fira del Llibre

277
Fira de Sant Jordi
Fira de Sant Jordi

Els llibres de no ficció sobre el conflicte polític Catalunya-Espanya han liderat les vendes a la darrera Fira del Llibre de Martorell. Pel que fa a la ficció, el comportament ha estat molt similar al d’arreu del país, amb la darrera novel·la de Rafel Nadal al capdavant. El Gremi de Llibreters està satisfet amb els prop de 4.000 volums venuts enguany.

Quatre dels cinc llibres de no ficció en català més comprats –Contes des de la presó d’Oriol Junqueras, Tres dies a la presó, de Jordi Cuixart i Gemma Nierga, Esperança i Llibertat, de Raül Romeva i Escrits de presó, de Joaquim Forn- i el més venut en castellà –Y ahí lo dejo, de Gonzalo Boye-, han palesat l’interès dels visitants de la Fira per aquesta temàtica d’actualitat.

En català, només el Cuina mare de Joan Roca s’ha fet un lloc entremig, i en castellà han quedat just per sota de l’obra de Boye El Director (David Jiménez), A mi no me callan (Pepe Rubianes) i El Crash (Santiago Niño Becerra). Així ho explicava el president del Gremi de Llibreters de Martorell, Cisco Querol.

Cisco Querol, president del Gremi de Llibreters

En ficció “l’evolució de les vendes ha sigut molt similar a la de tot Catalunya”, apunta Querol. A l’obra més venuda -el Premi Ramon Llull 2019 El fill de l’italià de Rafel Nadal-, l’ha seguida Digues un desig de Jordi Cabré, El fibló de Sílvia Soler i Entre el cel i la terra, de Gerard Quintana. En castellà, Albert Espinosa ha estat lider amb Lo mejor de ir es volver. L’han seguit Todo lo que sucedió con Miranda Huff (Javier Castillo), Los asquerosos (Santiago Lorenzo) i Yo, Julia (Santiago Posteguillo), darrer Premi Planeta.

Cisco Querol, president del Gremi de Llibreters

Els llibreters martorellencs estan molt satisfets amb les vendes “malgrat la Setmana Santa pel mig i el mal temps. Hem venut prop del 20% dels 22.537 llibres que teníem”. Querol afegeix que “la venda de llibres en català ha augmentat i s’ha equiparat al castellà, i ara quasi estan al cinquanta per cent cadascuna”. Els llibres infantils i els d’autoajuda també han tingut una molt bona acollida entre els visitants, i Pentimento d’Antoni Real ha estat el més adquirit d’entre les creacions d’autors locals.