El periodista martorellenc Jordi Benavente queda tercer al premi Núvol de Contes

1298
Jordi Benavente, periodista i escriptor
Jordi Benavente, periodista i escriptor

El periodista martorellenc Jordi Benavente ha quedat tercer al premi Núvol de Contes, organitzat pel digital Núvol, amb un relat de només 117 paraules titulat Gespa, pèrgola i barbacoa. L’entrega de guardons va tenir lloc a la plaça de la catedral de Barcelona, el passat 15 de setembre, durant la Setmana del Llibre en Català.

El certamen literari era obert a qualsevol persona amb la condició que el relat fos escrit en català i no excedís els 3.600 caràcters amb espais. Benavente s’hi ha presentat en tres ocasions, quedant sempre entre els 10 finalistes i aconseguint, en aquesta ocasió, el tercer premi.

“Es van presentar més de 300 relats i van preseleccionar-se 93, que van anar publicant, tres cada dia, durant tot l’agost. D’aquests, els participant havíem de triar-ne cinc per passar a la final i el jurat en triava cinc més. És un orgull que el meu conte fos un dels més votats pels propis participants”, ha dit.

Jordi Benavente, autor

El conte parla “d’un nen de gairebé dos anys que, tot i que els seus pares li diuen que no ho faci, agafa un color verd i guixa el parquet”. “Parla de la bogeria de ser pare i també del fet que, sovint, hem de somriure, comptar fins a 100 i tirar d’imaginació per no saltar per la finestra…”, ha explicat.

Jordi Benavente, autor

Benavente ha dedicat el seu text a Pere Calders perquè “és un dels mestres del conte en català, que tenia l’habilitat de fer contes molt curts a partir d’una anècdota real i quotidiana, però que de seguida envolaven cap a la imaginació i el fantàstic”. El repte, ha reconegut, “era fer una peça molt curta, però que comuniqués alguna cosa; intentar dir el màxim amb el mínim de paraules”.

Jordi Benavente, autor

El primer premi, dotat amb 500 euros, va ser per al conte Nadal de 1944, del pianista i escriptor de Granollers Jordi Masó, que aquest any ha publicat el llibre de contes La biblioteca fantasma (Males Herbes, 2018). El segon premi va ser per a Piolho de cobra, del poeta tortosí Albert Roig, amb 200 euros. Benavente va guanyar una trobada amb un escriptor dins del programa Priorat Versió Original, que inclou una estada de cap de setmana a Cal Perxe.

El jurat estava format per Biel Mesquida, Eva Baltasar, Josep Lluch, Carla Gràcia i Julia Bacardit. Bernat Puigtobella, editor de Núvol, actuava com a secretari sense vot.

Jordi Benavente treballa de periodista al Departament de Comunicació del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya i col·labora amb mitjans escrits com ara La Llança d’El Nacional, la revista Godot, Report.cat, Catorze o Núvol, entre d’altres. Ha publicat la novel·la de no-ficció Martorell negre (Curbet, 2014; Premi Vila de Martorell el 2013). Des de l’1 de gener d’enguany, escriu un dietari: “és com un laboratori, un taller, una excusa per obligar-me a escriure una mica cada dia i veure què en surt de tot plegat”.