El Ple acorda demanar l’equiparació de les pensions de viudetat per a les parelles de fet

994
Ple Municipal novembre 2019
Ple Municipal novembre 2019

L’Ajuntament de Martorell, en la sessió del Ple Municipal celebrada aquest dilluns, ha aprovat una moció per equiparar les condicions d’accés de les parelles de fet a les pensions de viudetat respecte a les dels matrimonis. El punt ha estat proposat pel grup municipal de Ciutadans (C’s) i secundat per Junts per Martorell (JxM), el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Movem Martorell (MM) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC).

El portaveu Juanjo Pérez ha argumentat que “a Espanya, hi ha una situació de greu desequilibri entre ciutadans que decideixen contraure matrimoni i aquells que opten per registrar-se oficialment com a parelles de fet, generada per deficiències a l’actual legislació quant als requisits d’accés a la pensió de viudetat”.

Com a exemples de condicions que han de complir les parelles de fet en aquesta matèria, “que estiguin constituïdes per un període mínim de cinc anys, o que els ingressos econòmics del membre de la parella de fet supervivent no arribés, durant l’any natural anterior a la mort, al 50% de la suma dels ingressos propis i dels del causant en el mateix període, o del 25% en cas de l’existència de fills”. Per tot plegat, ha incidit que “suposa una clara vulneració de l’article 14 de la Constitució en el principi d’igualtat”.

Juan José Pérez, portaveu C's

El regidor de JxM Lluís Sagarra ha destacat que “des d’aquest govern municipal sempre hem defensat la igualtat, tant de drets com de deures, per a tots els ciutadans de Martorell, tal i com es demostra en les nostres polítiques socials, d’ajut a les famílies, a les famílies monoparentals, a la infància o a la gent gran, a la que dediquem una atenció preferent. Aquest compromís ve reconegut externament cada any en ser una de les tres primeres ciutats de Catalunya en polítiques socials”.

LLuís Sagarra, regidor JxM

La regidora del PSC Remedios Márquez ha apuntat que el seu grup està a favor de l’equiparació en considerar que “l’aplicació de normes del dret de família no ha de dependre de la celebració del matrimoni, sinó de l’existència de relacions humanes de tipus familiar”. Per això, “exigim un canvi normatiu que acabi amb aquesta discriminació, sense oblidar que la reforma de les pensions ha de ser debatuda a la comissió del Pacte de Toledo per aprovar-se al Congrés”.

Remedios Márquez, regidora PSC

ERC no ha vist motius per oposar-se “a la igualtat de tracte entre parelles de dret i matrimonis pel que fa a situacions de pensions de viudetat”, segons el portaveu republicà, Víctor de León. Alhora, el regidor ha matisat que “aquest tema s’està estudiant a la Unió Europea, que va detectar la desigualtat existent. Potser seria més convenient esperar a que la UE es posicioni en ferm i indiqui a l’estat com actuar per modificar les pertinents lleis i normatives”.

Víctor de León, portaveu ERC

Movem Martorell no va intervenir en el debat d’aquesta moció, tot i que va votar-la favorablement.