El Ple aprova que Martorell sigui ciutat d’acollida de refugiats de guerra

784

Martorell donarà suport a l’acollida de refugiats en conflictes armats a la Mediterrània tot adherint-se a la Xarxa de Municipis Acollidors, facilitant els processos d’acollida de les víctimes i promovent la iniciativa a la ciutadania. Aquest va ser el principal acord assolit al Ple Municipal d’aquest dilluns, amb l’aprovació d’una moció promoguda per CDC, ERC, PSC i Movem Martorell, també s’hi va afegir el PP. Som Martorell, que havia presentat una moció en paral·lel sobra la mateixa temàtica, es va abstenir.

La moció es documenta en les dades facilitades per la institució humanitària ACNUR, que xifra en prop de 320.000 les persones que han fugit aquest 2015 dels greus conflictes armats en països d’origen, la meitat de les quals, procedents de Síria. Per aquest motiu, el consistori treballarà amb el propi ACNUR, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i altres entitats de l’àmbit humanitari per impulsar mesures de suport a l’acolliment d’aquestes persones.

Mesures per promoure l’acollida

Entre els objectius aprovats hi figura la demanda de posar fí immediatament a les transferències d’armes als països en conflicte on s’han produït violacions dels drets humans, augmentar el número i temps d’estada dels refugiats i els recursos per atendre’ls i sensibilitzar també en l’acolliment entitats i particulars. En aquest sentit, a través del correu electrònic refugiats@martorell.cat, l’Ajuntament facilita el contacte amb les persones interessades en acollir refugiats o a oferir-se com a voluntaris.

La regidora de Comunicació, Participació i Cooperació Míriam Riera, va reivindicar que “els recursos arribin a peu de carrer” i va agrair “el suport i consens de les forces polítiques i les seves aportacions” a l’hora de confeccionar la moció. El portaveu socialista Lluís Tomás va afegir que “és una problemàtica que ja tenim present a casa nostra” i va reclamar atenció també per a casos de persones refugiades que ja fa temps que són a Martorell.

Ricard Sánchez, de Movem Martorell, va defensar “el treball fet en la demanda d’empadronament i en l’adhesió a la Xarxa de Municipis Acollidors”, i va denunciar “la hipocresia del govern espanyol i de la Unió Europea”. El regidor popular, Francesc Arpal, va matisar que “aquesta és una qüestió d’estat, i el govern espanyol ja ha demostrat bona disposició aprovant en un Reial Decret ajudes extraordinàries per valor de 13 milions d’euros, que són un primer pas”.

L’única abstenció va ser la de Som Martorell. La portaveu Raquel Pérez va justificar haver presentat una moció per compte propi al·legant un “problema de procediment en el mecanisme de les mocions”, i va argumentar una informació publicada en un mitjà digital que indicava un presumpte cas de mobbing laboral a la Diputació de Barcelona d’un diputat que és, alhora, membre del Fons Català de Cooperació. José Simón (Movem Martorell) va acusar Som Martorell “d’afany de protagonisme i de no deixar les sigles fora de banda a l’hora d’afegir-se a una moció conjunta molt més complerta”.

Llum verda al compte general de l’Ajuntament
La sessió plenària també va comportar l’aprovació del compte general de l’Ajuntament de 2014 -la gestió en els àmbits econòmic, financer, patrimonial i pressupostari- amb els 11 vots favorables de l’equip de govern -CDC i ERC-, l’abstenció del PP i el vot contrari de PSC, Movem Martorell i Som Martorell.

Per altra banda, es va aprovar per unanimitat una moció conjunta de suport als treballadors d’Inovyn-Solvay davant la situació de risc de pèrdua dels llocs de treball arran de l’exclusió de l’empresa del contracte elèctric per part del Ministeri d’Indústria.