El Ple dona llum verda a bonificar els impostos de les obres de millora i ampliació de l’Hospital

1307
Ple Municipal setembre 2019
Ple Municipal setembre 2019

L’Ajuntament de Martorell va aprovar ahir al Ple Municipal la concessió d’una bonificació fiscal del 95% a la Fundació Privada Hospital Sant Joan de Déu en l’impost per a la realització de les obres de reforma i ampliació de l’Hospital. L’acord va arribar amb els vots de Junts per Martorell, PSC i Ciutadans, i l’abstenció de Movem i ERC. El regidor de Serveis Urbans, Via Pública, Territori i Sostenibilitat, Lluís Esteve, va aclarir que la realització de les dues fases d’obres a bonificar començaran tan bon punt es garanteixi el 100% del finançament per part de les entitats bancàries.

L’Ajuntament de Martorell, a través de les seves ordenances fiscals, té la potestat d’exercir la bonificació del 95% sobre l’impost de construccions, instal·lacions i obres “si aquestes són d’interès especial pel municipi, com és el cas de l’Hospital”, tal com va exposar Esteve en la sessió plenària. El regidor va argumentar que es tracta d’un projecte “d’una gran importància”, per a un equipament que dona servei “a un volum de població proper a les 170.000 persones”.

Lluís Esteve, regidor de Serveis Urbans, Via Pública, Territori i Sostenibilitat

L’oposició va coincidir de forma majoritària amb el posicionament de l’equip de govern i 17 dels 21 regidors van votar a favor de la bonificació. Aquest va ser el cas dels 4 regidors del PSC. El seu portaveu, Lluís Tomàs, va preguntar per l’inici de les obres “ja que la llicència urbanística diu que el termini d’execució de les de la fase 0.0 serà d’un any i les de la fase 1, de 2 anys”.

Lluís Tomàs, portaveu del PSC

Movem Martorell es va abstenir “per prudència”. La regidora Laura Ruiz va explicar que “estem d’acord que són obres d’interès general i urgents, però tenim alguns dubtes. Per una banda, perquè no sabem quan s’iniciaran i quan es podrà fer ús de les instal·lacions”. Per l’altra, “perquè és una fundació privada qui gestiona l’Hospital i hi ha hagut experiències de privatització encoberta de serveis de sanitat a Martorell i a hospitals a Catalunya”.

Laura Ruiz, regidora Movem Martorell

Esquerra Republicana de Catalunya també es va abstenir. El portaveu Víctor de León va dir que malgrat estar d’acord que les obres “són de vital importància per Martorell i municipis dels voltants, al nostre programa electoral apostàvem per la construcció d’un nou hospital. Creiem que l’actual, tot i les millores i ampliació, no donarà abast a les necessitats de la població, ni ara ni a llarg termini”.

Víctor de León, regidor d'ERC

El portaveu de Ciutadans, Juanjo Pérez, va dir en el debat haver consultat “l’informe jurídic que s’adjunta a l’expedient” i que reconeix que “es tracta d’unes obres d’especial interès pel municipi. No hi veiem cap problema i votarem a favor”.

Juanjo Pérez, regidor de Ciutadans

El regidor Esteve va respondre l’oposició apuntant que, pel que fa a l’inici de les obres,“actuarem d’una manera responsable fins a assegurar el 100% del finançament”. Va reconèixer que “just abans de l’estiu, vam rebre una notificació d’una de les entitats bancàries en què anunciava que no col·laboraria amb l’import previst” i que aquest “és un fet relativament habitual”, però que “actuarem amb prudència, tocant de peus a terra, fins a assegurar el 100% del finançament”.

Esteve va afegir que “portem molt temps treballant en el projecte i comptem amb el compromís del CatSalut per a unes obres que suposen un volum de despesa considerable, de 18 milions d’euros”. Alhora, va argumentar que hi haurà “un finançament públic del 98% en l’activitat que desenvolupa l’Hospital”.

Lluís Esteve, regidor de Serveis Urbans, Via Pública, Territori i Sostenibilitat

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, va incidir que “farem una reunió amb el director gerent de l’Hospital per explicar les diferents fases d’unes obres que són complexes i que duraran anys, ja que ateny un hospital que està en funcionament”. Fonollosa va destacar que “això no vol dir que aquestes fases no es facin, sinó que en lloc de fer-ho enguany es faran l’any vinent i duraran quatre o cinc anys, i amb el suport de CatSalut trobarem el finançament adient”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

El projecte contempla l’ampliació i la remodelació de l’Hospital

El passat 14 de març es va presentar el projecte d’ampliació i remodelació de les instal·lacions i equipaments de l’Hospital, que es portarà a terme en el 90% de l’equipament i que permetrà augmentar en un 25% la capacitat resolutiva i millorar el confort dels pacients, familiars i professionals. El servei d’urgències disposarà de 49 boxs més (augment del 63%) i el nombre d’habitacions ascendirà a les 149 (un 15% més). Hi haurà 56 nous punts d’atenció (increment del 75%). Quant a l’àrea quirúrgica, es disposarà d’un quiròfan més i una nova sala de dilatació.

El projecte preveu canvis importants en la infraestructura del centre, així com la construcció d’un nou edifici. Es durà a terme en 3 fases: la fase 0, en què s’actuarà sobre l’àrea ambulatòria i vestidors del personal; la fase 1, en què es treballarà l’ampliació de l’àrea d’urgències, la quirúrgica i la de farmàcia; i la fase 2, que se centrarà en el nou edifici ambulatori, hospitalització i serveis de suport. El temps d’execució de totes les fases serà de 8 anys. Mentre durin les obres, es mantindrà l’activitat del centre, minimitzant les afectacions per als usuaris, segons es va apuntar des de la direcció del centre.

La Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell, amb més de 850 anys d’història, dona servei a una població de referència d’uns 170.000 habitants. És una fundació de titularitat privada que forma part del SISCAT (Xarxa Hospitalària d’Utilització Pública) del Servei Català de la Salut i que proporciona cobertura assistencial a les comarques del Baix Llobregat Nord (Martorell, Sant Andreu de la Barca, Pallejà, Olesa de Montserrat, Esparreguera, Abrera, Collbató, Sant Esteve Sesrovires, Castellví de Rosanes); l’Alt Penedès (Gelida, Sant Llorenç d’Hortons); l’Anoia (Masquefa, El Bruc) i el Vallès Occidental (Urbanitzacions de Can Santeugini i Costablanca del municipi de Castellbisbal).