El polifacètic Màrius Garcia i Baeza ja és Fill Predilecte de la Vila de Martorell

504

Màrius Garcia i Baeza és des d’aquest dilluns Fill Predilecte de la Vila de Martorell en reconeixement a la seva condició d’home de cultura, polifacètic, generós i incombustible, i per la seva implicació durant dècades en activitats culturals. L’homenatjat reconeix que el nomenament l’ha agafat per sorpresa, però que ha estat una sensació molt agradable que li arriba per part del poble que estima. El ple, en sessió extraordinària, va aprovar per unanimitat el nomenament.

Màrius Garcia i Baeza, de 84 anys d’edat, ha dedicat gran part de la seva vida a promoure i liderar moltes iniciatives culturals a través de les entitats locals. Mestre de professió al Colegio Santo Tomás de Aquino, va ser impulsor de la comunicació local amb el naixement de la revista ’En equipo’, creada en aquest centre d’ensenyament. També va ser un dels primers integrants de Ràdio Martorell el 1942 i considerat ‘La veu de Martorell’ en condició de presentador i conductor de nombrosos esdeveniments festius. Al llarg de la seva vida ha presidit la Creu Roja (1995-97) i el Patronat de la Cavalcada de Reis (2006-15), ha promogut l’Artesanàlia a la Festa Major des de 2007, va recuperar els Pastorets del Foment i és patró vitalici de la Fundació Francesc Pujols, entre d’altres dedicacions.

Garcia: “tot ho he fet de cor, perquè m’estimo Martorell”
“Ha estat una notícia inesperada i una sorpresa molt agradable. Estic molt content”, destacava Garcia en conèixer el nomenament. Per l’homenatjat, “tot el que hagi pogut fer ho he fet de cor, perquè volia fer-ho i perquè m’estimo Martorell, un poble que em sento molt meu”.

Garcia és exigent amb ell mateix i expressa que “sí que he intentat fer moltes coses, però mirant enrere em queda la sensació que podria haver fet més” i reconeix que “no canviarà res a partir d’ara. Si en el futur puc seguir fent coses, no serà pel premi, sinó per les ganes de fer-ho, com sempre”.

Família i amics destaquen les seves virtuts
La família del Màrius Garcia va ser a la sala de plens en la sessió extraordinària del nomenament. La seva filla, Maite Garcia, expressava “l’agraïment en nom de la família perquè s’hagi tingut aquesta consideració amb el pare. Espero que ben aviat sigui ell mateix qui ho pugui transmetre en públic a tothom”.

Del seu neguit cultural en donen fe molts testimonis. Com ara el col·laborador de Ràdio Martorell Elpidi Bofill: “de jove recordo que el Màrius llegia contes infantils, feia de locutor, de guionista i de presentador alhora. La vessant radiofònica l’ha feta ben complerta”. En Frederic Borrut, col·laborador amb Bofill i Garcia en programes comuns a la ràdio, afegia que “havíem compartit grans estones. És una excel·lent persona, un amic fabulós”.

El també col·laborador radiofònic Sisco Sáenz de Pablo en destaca el seu magnetisme comunicador: “els més petits s’emocionaven escoltant-lo, per la manera d’explicar les coses que tenia. A més, va muntar una ràdio dins d’una escola. Qui ho pot dir, això?”. I Santiago Sánchez, successor seu a la presidència de la Creu Roja local, deia que “per mi va ser com un pare, que t’escolta i t’aconsella. Un home que buscava solucions des d’un tarannà tranquil i que va donar molta estabilitat a la Creu Roja”.

Govern i oposició lloen la dedicació de Garcia
La proposta, formulada per l’equip de govern, va tenir l’aprovació de tots els regidors presents. L’alcalde Xavier Fonollosa va dir que “és un home de cultura, incombustible, polifacètic, compromès amb el poble, una figura sense la qual no s’entendria l’evolució de Martorell les darreres dècades”. El republicà Adolf Bargués destacava la seva “maduresa i seny i caràcter d’alumne avançat que ja tenia de ben petit”; Lluís Tomás n’elogiava ser “un senyor elegant que sempre ens ha donat bons consells”; José Simón apuntava que “sempre ha estat implicat al nostre municipi” i Francesc Arpal deia que “pels que vam ser alumnes seus, sempre serà el Senyor Mario, un home estimat i respectat per tothom”.

Aprovat el nomenament, el següent pas serà la celebració d’un acte de lliurament d’honors i distincions, amb data i lloc per concretar. Garcia es convertirà així en la tercera persona de Martorell en ser Fill Predilecte, després de l’artista Jaume Muxart i de la presidenta de l’associació Catalunya Contra el Càncer a Martorell, Montserrat Campmany.