El Pontarró celebra 50 anys amb un equip humà i material de gran qualitat

2686
50è aniversari del Pontarró
50è aniversari del Pontarró

El Centre d’Educació Especial El Pontarró celebra 50 anys del seu naixement. Des dels seus inicis han canviat de nom (abans Mare de Déu del Pontarró), de localització i l’equip humà s’ha anat renovant generació rere generació, però l’essència de l’escola és la mateixa: els alumnes com a protagonistes i com a ànima del centre.

El Pontarró va ser la primera escola pública d’aquestes característiques que es va obrir a tot Catalunya. Va ser l’any 1969 i l’únic referent a tot l’estat era un altre centre a Sevilla. La celebració ha comptat amb la participació del primer director de l’escola, Jordi Balcells, que ha destacat la importància de l’amor, tant de les famílies, com dels professionals, per fer créixer el centre.

Pioners en la seva feina, però decidits amb uns objectius clau. Aquesta és la sensació que dona escoltar a Olga Herrero, actual directora del Pontarró, i a Jordi Balcells. Malgrat que 50 anys els separen del càrrec, tots dos comparteixen una mateixa línia pedagògica que també es veu reflectida en totes les educadores, que tanmateix han participat en l’acte commemoratiu.

Avui també se celebren 30 anys de la caiguda del mur de Berlín, ho recordava una de les mestres, però murs més alts han hagut de derruir els alumnes de l’escola. La feina del Pontarró és “fer que aquests enderrocaments siguin més fàcils, acompanyar-los i ajudar-los en les seves necessitats específiques”, tal com deia la directora Olga Herrero.

 Olga Herrero, directora del CEE El Pontarró

Un dels propòsits que persegueix l’escola és aconseguir que aprenguin tot allò que els pot ser més útil un cop surten del Pontarró, allò que Herrero defineix com “una realitat paral·lela”. En aquesta realitat paral·lela els alumnes més grans duen a terme diferents tasques dins del centre per sentir-se realitzats, com per exemple fer la bugada o tenir a càrrec una cafeteria dins l’escola, que un cop per setmana dona d’esmorzar als mestres.

 Olga Herrero, directora del CEE El Pontarró

L’equip humà del centre ha estat alabat pels alumnes, que també han tingut el seu moment de glòria dalt de l’escenari. La vocació transpira per tots els porus de la seva pell i es percep quan parlen de la seva feina. És el cas de Carme Hinojosa, l’educadora més veterana del Pontarró, fa 47 anys que treballa a l’escola i aquest any es jubila. Per ella és quelcom molt especial que coincideixi el 50è aniversari amb la seva marxa. Reconeix que la quotidianitat és important pels nois i noies, però que la creativitat és el que els fa créixer.

 Carme Hinojosa, educadora del CEE El Pontarró

Hinojosa reconeix que encara que ja fa més 10 anys que estan al centre de Can Cases, ella segueix reconeixent l’edifici de l’avinguda Fèlix Duran i Canyameres com a casa seva. Al principi el nou centre els va semblar una mica fred i provocava certa llunyania amb el poble, però van guanyar en mobilitat, espai i qualitat i els alumnes no van trigar a adaptar-se. Van poder acceptar més nois i noies i més professionals. Al cap i a la fi qui fa seva una casa és la seva gent i per Hinojosa el Pontarró ha estat una escola de vida amb la qual, segons ella mateixa, ha après molt més del que ella ha pogut ensenyar.

Carme Hinojosa, educadora del CEE El Pontarró

Els assistents a l’acte han pogut gaudir de la música a càrrec dels “Zebres”, l’aperitiu i una visita guiada per les instal·lacions. Molts alumnes, exalumnes i les seves famílies no s’han volgut perdre aquesta diada plena d’emoció. És indubtable que el Pontarró està format per un equip amb una gran qualitat humana que són molt més que professionals. Ells mateixos es defineixen com una família i a ulls externs no sona gens estrany que així ho facin.