El president Mas reclama "inversions clau" pel sector de l’automoció a Martorell

396

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha denunciat que per tenir una economia i una indústria de l’automoció més competitives “falten inversions clau” en “infraestructures de competitivitat” que depenen de l’Estat espanyol, com el Corredor Ferroviari Mediterrani, per les quals “estem lluitant des de fa molt temps” i amb les quals “no ens n’hem acabat de sortir”. Ho ha dit en la clausura de l’Assemblea general extraordinària que el Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya (CIAC) ha celebrat al Centre de Formació d’Automoció de Catalunya, a Martorell.

“Tenim tots els elements clau per tenir una bona indústria de l’automoció; altra cosa és que per tenir una economia més potent, ens calen més coses”, ha manifestat. En aquest mateix context, el president Mas ha situat l’elevat cost que es paga per l’energia, “un problema bàsic per a la indústria de l’automoció i la indústria en general”.

El cap de l’Executiu ha posat de relleu en aquest sentit que el cost de l’energia seria un 30 per cent més barat en “una Catalunya que pogués gestionar la seva energia de manera autònoma decidint sobre la producció, la generació, el transport i la distribució”. “Això per a alguns sectors econòmics és un factor de competitivitats absolutament clau, decisiu i gairebé definitiu”, ha reblat.

Agraïment al sector
Al llarg del seu parlament, el cap de Govern ha volgut ha posat de relleu “l’esforç col·laboratiu que ha fet la indústria de l’automoció” amb la creació del Clúster, ara fa dos anys i mig, un instrument que “ja està donant els seus fruits”. En aquest context, Artur Mas ha agraït l’esforç inversor que d’“un sector clau per a l’economia del país”, que té una gran “solidesa i fortalesa interna”. “Està invertint, innovant, exportant i creant feina” i “Això és exactament el que necessitem hores d’ara”, ha manifestat.

El sector de l’automoció és el segon més important a Catalunya, només per darrere del químic. Factura uns 14.000 milions d’euros anuals, l’equivalent al 7% del PIB i genera prop de 100.000 llocs de treball, 41.000 dels quals són directes. Amb aquestes xifres representa una quarta part del sector de l’automoció de tot l’Estat espanyol. De gener a octubre d’enguany s’han matriculat un 21% més de turismes que durant el mateix període de l’any passat i un 52% més de vehicles industrials.

El CIAC promou iniciatives per reforçar la competitivitat de la indústria de l’automòbil com a motor de l’economia catalana i estimula la interacció i les sinèrgies entre els seus membres i la recerca i la docència. En la mateixa línia, des del Centre de Formació Professional d’Automoció, inaugurat el mes de març d’enguany, s’ofereix un model de formació dual que s’adapta a les necessitats i demandes de les empreses del sector d’ara i del futur.

El president del CIAC, Vicenç Aguilera, també ha participat a l’acte, al qual han assistit a l’acte el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, la directora del Centre, Maria Teresa Casanovas, i l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa. Entre d’altres qüestions, la reunió ha servit per aprovar els pressupostos de l’entitat i s’han analitzat les activitats programades per a l’any vinent.