El president Mas visita les obres del Centre per a la Formació de Professionals de l’automoció a Martorell

310

El president de la Generalitat, Artur Mas, acompanyat de l’alcalde de Martorell, Salvador Esteve, ha visitat, aquest matí, les obres del futur Centre per a la Formació de Professionals de l’automoció que s’està construint a Martorell.

Aquest centre és previst que obri les seves portes el curs 2013-2014, podrà acollir anualment fins a un màxim de 16.000 alumnes i professionals de totes les modalitats d’FP. Serà el primer que donarà servei a tot un sector productiu de manera integrada. Els terrenys on s’alçarà l’equipament han estat cedits per l’Ajuntament de Martorell.

Implicació d’administracions i empreses del sector
En l’acte, l’alcalde Salvador Esteve ha reivindicat que “el camí de col·laboració entre l’empresa privada, els agents socials i els diferents governs és el més encertat. Més que mai hem de treballar plegats i unir esforços”. Esteve ha afegit que “des de l’Ajuntament de Martorell hem mirat de ser exemple en aquest camí perquè és el que ens ha de portar a sortir de la crisi”.

El Centre per a la Formació de Professionals de l’Automoció és el primer projecte d’aquestes característiques que compta amb la implicació d’administracions i empreses del sector.

L’aposta per la formació
El president Artur Mas ha avalat la construcció del Centre per a la Formació de Professional en l’àmbit de l’automoció perquè “en un sector clau de la nostra economia estem creant un centre cridat a formar a gent jove”. Catalunya lidera el sector a l’Estat: concentra el 25% del conjunt del teixit empresarial i bona part de la seva xifra de negoci, en concret el 41% de la indústria de components i prop del 38% de les empreses fabricants.

Mas ha dit que “la Formació Professional a Catalunya està agafant un aire nou i és un repte del nostre Govern. Invertir en formació i educació no et permet sortir d’una crisi però et posa la base d’un model de futur amb una visió de llarg termini. Res a veure amb l’economia especulativa. Aquest centre no és fer avui per guanyar demà, això és sembrar avui per recollir d’aquí a un temps”.

“Les xifres -segons Mas- avalen aquesta evolució del model. L’any 2000 hi havia uns 60.000 alumnes que cursaven FP. En el proper curs 2012-13 n’hi haurà 130.000, si hi afegim els que es formen a distància. És a dir, en poc més de 10 anys s’ha multiplicat per dos els joves que trien el camí de la FP i aquest era un dels grans reptes que teníem com a país”.

Mas ha sentenciat que “la nostra aposta rotunda va en direcció a una FP evolucionada cap a un model dual. Mentre a Madrid volen legislar-ho, aquí ja ho estem fent. Una mostra més del sentit de l’anticipació que tenim a Catalunya”.

En la visita hi ha assistit la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau; el conseller d’Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena; la presidenta del Consell Català de Formació Professional, Maria Teresa Casanovas; el regidor de Planificació Urbanística de l’Ajuntament, Xavier Fonollosa; la regidora d’Ensenyament, Mercè Morera; el regidor d’Hisenda, Josep Casasayas; la regidora de Cultura, Cristina Dalmau; el regidor de Seguretat Ciutadana, Lluís Sagarra; el regidor de Promoció Econòmica, Lluís Amat i el regidor d’ERC, Adolf Bargués.

Protocol de col·laboració a tres bandes
Un cop acabada la visita de les obres i conèixer els detalls del projecte constructiu, s’ha signat un protocol de col·laboració entre el Govern, l’Ajuntament de Martorell i algunes de les empreses més representatives de l’automoció catalana (Doga, Ficosa, Gestamp, Nissan i Seat) per l’impuls futur d’aquest equipament.

El sector de l’automoció té un enorme potencial: dóna feina a prop de 96.000 persones –entre fabricants i proveïdors de components- i representa el 17% de les exportacions del país.