El ‘Redescobrint Pujols’ aprofundeix en les dues úniques novel·les del filòsof

461

El Cicle ‘Redescobrint Pujols’ es va estrenar dimecres a El Círcol amb una xerrada per divulgar el Francesc Pujols novel·lista. Aquest és un dels àmbits de menor extensió en la producció del filòsof de la Torre de les Hores. La llicenciada en filosofia i doctorant Alessandra Massoni va analitzar les dues novel·les de Pujols, escrites en plena joventut.

El nuevo Pascual o la prostitución (1906) i La tardor barcelonina (1908) són les dues úniques incursions novel·lesques de Pujols, qui fa deambular els seus protagonistes entre la realitat i la ficció. Massoni -llicenciada en Filosofia per la Universitat de Girona (UdG) i Màster en Literatura Comparada per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)-, explica que “Pujols les escriu quan és molt jove, ja que tan sols té 22 i 24 anys, i després, ja no fa més producció literària”.

El motiu d’aquest abandó podria ser, per la conferenciant, “perquè les enfoca des d’un modernisme que ja és a les acaballes, en ple esclat del noucentisme”. Un moment de canvi en què “no hi va haver rebuig, però sí una mica de polèmica i contraposició”.

Alessandra Massoni, filòsofa

La filòsofa de Palafrugell va referir-se a La tardor barcelonina com “l’obra que més em va agradar. Enric Casasses la va definir com a ‘surrealista abans del surrealisme’, i intenta ordenar la realitat de forma polar. El protagonista intenta entendre de manera exacerbada què li passa, i això el porta a un seguit de desencants i troballes amb una realitat que no es pot ordenar tal i com ell es pensa”.

Alessandra Massoni, filòsofa

Sobre El nuevo Pascual y la prostitución, Massoni destaca que “té una part obscenament masclista darrere del pseudònim Augusto Altozanos, que agafa veu pròpia i que, a més, avança cap a una idea de somni i de rebuig cap a la realitat”. Destaca que es diferencia de l’altra obra “perquè els protagonistes encaren la realitat de dues maneres diferents. A La tardor barcelonina de manera empírica; a El nuevo Pascual y la prostitución, de manera racionalista”.

Alessandra Massoni, filòsofa
Cicle ‘Redescobrint Pujols’

El cicle continuarà el proper 22 de maig (18.00h) a la Biblioteca Marorell, amb el Club de Lectura dedicat a l’anàlisi de La tardor barcelonina, moderat per Max Pérez i Alba Padrós.

Programa d’actes del cicle ‘Redescobrint Pujols’