El Servei Local de Català de Martorell, capdavanter en nombre d’usuaris a la seva zona

1906
Andreu González, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Martorell

El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) ha fet balanç dels resultats del primer semestre de 2018 amb una valoració molt positiva. Enguany s’han inscrit als cursos presencials 43.520 persones, el que suposa un augment del 4,5% respecte a l’any passat, i el 65,6% s’han inscrit a cursos inicials i bàsics. El Servei Local de Català (SLC) de Martorell, dependent del CPNL Ca n’Ametller, n’és capdavanter en nombre d’usuaris a la seva àrea d’influència amb un total de 300, ha detallat Andreu González, responsable del SLC de Martorell.

El SLC de Martorell ha mantingut o incrementat el volum d’usuaris?

El curs 2017-2018 ha estat de consolidació del nombre d’inscrits. Estem parlant d’unes 417 inscripcions i de vora 300 alumnes (hi ha alumnes que fan més d’un curs trimestral, i per tant més d’una inscripció, i d’altres que no). Aquestes xifres ens fan capdavanters pel que fa al CNL de Ca n’Ametller, format per 13 serveis locals de català que s’estenen des d’Olesa al nord fins a Molins de Rei al sud. El fet que ens hàgim estabilitzat és normal després d’un 2015-2016 en què les inscripcions van créixer un 90 %.

Pel que fa al darrer curs, el mes de setembre vam plantejar una oferta molt ambiciosa de bàsics (vam començar amb 65 alumnes) i vam arribar al tercer trimestre amb un grup de bàsic 3 al matí i un altre a la tarda. Això és un fet digne d’esment: en els cursos baixos la fidelitat de l’alumnat és escassa, ja que molts usuaris tenen una situació inestable: desocupació o feina precària, problemes d’habitatge, situació administrativa, etc.

Quin és el perfil d’usuari?

En els cursos alts hi ha dos perfils fonamentals. Un és el de persones que tenen el català com a assignatura pendent però que no tenen pressió laboral per estudiar-lo. Solen ser jubilats que fan servir el català de forma habitual. Un altre és el de persones que cerquen un títol oficial, el B2 o el C1, habitualment, a vegades per a oposicions o ofertes públiques de feina.

Quant als cursos bàsics, els més baixos que hem ofert el 2017-2018, alguns alumnes volen regularitzar la seva situació administrativa, per a la qual cosa és una bona idea cursar dos nivells de 45 hores de català. I és que no cal més que un passaport i pagar el rebut del curs per començar les classes. Altres estrangers volen aprendre català per ajudar els fills en els estudis o bé perquè entenen que és un ascensor social i una llengua de relació habitual entre molts catalans. Les persones d’origen estranger que s’interessen pels nostres cursos suposen dos terços dels nostres usuaris. De tant en tant podem tenir algun japonès, búlgar o vietnamita, però la majoria d’aprenents d’origen estranger -dic d’origen, perquè alguns ja tenen nacionalitat espanyola- són marroquins, sovint rifenys de parla familiar amaziga i no àrab.

Heu fet altres cursos, a banda dels ordinaris?

En vam fer un altre en col·laboració amb el Servei d’Ocupació de Catalunya per millorar l’empleabilitat dels alumnes. S’hi van apuntar 16 persones i es va oferir de forma intensiva entre l’abril i el juliol. El 2018-2019 farem una aposta pels cursos inicials, un graó previ al bàsic. Són cursos pensats per a persones que tenen una escolarització escassa en una llengua romànica. N’oferirem un al Complex Educatiu i, si tot va bé, un altre en col·laboració amb l’Escola José Echegaray a les instal·lacions escolars.

Heu detectat si creix l’aprenentatge en línia a través del Parla.cat o d’altres formats?

El Parla.cat cada cop té més acceptació. De fet, tutoritzem des de Martorell un curs del Parla.cat. Fins ara, els nivells que s’ofereixen per treballar a distància en aquesta plataforma són els intermedis i els suficiència. És una modalitat que permet molta llibertat d’horaris, ja que es fa una primera sessió presencial amb el tutor, a Sant Vicenç dels Horts o aquí a Martorell, i un examen a final de trimestre. És la modalitat ideal per a aquells que volen estalviar-se els desplaçaments fins al Servei Local i tenen autonomia per seguir aquest tipus de formació. El nivell C2 (antic D), que es va oferir de forma presencial a Martorell durant molts anys, ara l’oferim només a distància, en una plataforma que en diem Aula Oberta.

Com ha funcionat el Voluntariat per la Llengua amb les parelles lingüístiques?

Raonablement bé. Val a dir que hem augmentat el nombre de parelles a unes 24 gràcies a la implicació de l’Escola de Formació d’Adults. Les parelles lingüístiques estan obertes al conjunt de la població, si bé és veritat que qui més hi participa són els alumnes que fan cursos amb nosaltres i altres usuaris del Complex Educatiu. Per apuntar-s’hi, només cal passar pel Servei Local de Català i omplir una fitxa. Nosaltres ens encarreguem de cercar un voluntari o un aprenent compatible.

S’ha incrementat també el número de convenis amb empreses i comerços adherits al Voluntariat per la llengua?

A Martorell tenim una cinquantena d’establiments adherits al VxL, una part dels quals ofereixen descomptes als participants en el programa. L’objectiu és tenir-ne molts més, perquè a Martorell segur que hi ha molts més establiments capaços de parlar català amb els clients i on entenen que molts forans volen practicar la llengua del país en un entorn real.

Cursos i activitats pel proper semestre?

Tots els alumnes fan almenys una sortida durant cada trimestre. Els dels cursos més baixos coneixen la biblioteca o el mercat, per exemple. N’hi ha d’altres que visiten equipaments com L’Enrajolada, el Museu Vicenç Ros, la Torre de les Hores, etc. També fem sortides a altres llocs en ocasió d’esdeveniments com ara Sant Jordi (carpa dels llibreters), Quedem? (trobada gastronòmica en col·laboració amb Òmnium Cultural), refugi antiaeri… En definitiva, volem que el nostre alumnat conegui millor Martorell i s’hi senti més arrelat.

L’oferta de cara al curs que ve és la següent: un curs inicial, dos cursos bàsics (un al matí i un altre a la tarda), dos cursos elementals (un al matí i un altre a la tarda), un curs intermedi i un curs suficiencia. S’impartiran cursos a distància de tots els nivells escrits (I1, I2, I3, S1, S2, S3 i C2) i un possible inicial a l’Escola José Echegaray.