El Servei Local de Català inaugura l’exposició ’10 anys de Voluntariat per la llengua’

1324
Exposició '10 anys de Voluntariat per la llengua'
Exposició '10 anys de Voluntariat per la llengua'

El vestíbul del Complex Educatiu Torrent de Llops acull l’exposició 10 anys de Voluntariat per la llengua (VxL). A través de 7 plafons es dona a conèixer aquest programa formatiu d’èxit del Consorci per a la Normalització Lingüística. La mostra, inaugurada aquest matí per l’alcalde Xavier Fonollosa, es podrà visitar fins a finals de febrer.

El programa VxL “ha complert més de 15 anys i ha servit per formar més de 100.000 parelles lingüístiques” arreu dels territoris de parla catalana, ha dit el responsable del Servei Local de Català de Martorell, Andreu González. L’exposició “explica el paper de la campanya al llarg d’aquest temps, que ha donat una possibilitat real d’àmbit d’ús del català als participants”.

Les parelles les formen un voluntari i un aprenent que agafen el compromís de quedar 10 hores per parlar en català. Acabades aquestes hores, la parella pot optar per fer 10h més de trobada. “És un programa d’èxit que s’ha exportat a altres països de llengua catalana, però també a la Vall d’Aran, al País Basc i al Tirol del Sud (Bozen/Bolzano)”, ha afirmat González.

Andreu González, responsable Servei Local de Català

A Martorell s’han fet 13 edicions del VxL i enguany tindrà lloc la 14a. L’acte de presentació de les parelles lingüístiques es farà el 21 de febrer al Complex Educatiu. Amb tot, també fan matrícula viva, és a dir, que disposen sempre d’una borsa d’aprenents i voluntaris per si algú se’ls adreça en qualsevol moment de l’any.

En aquests 13 anys, a Martorell s’han format 313 parelles, hi ha hagut 459 participants, 201 voluntaris, 258 aprenents i 45 establiments adherits. Aquests establiments agafen el compromís de fer la primera atenció en català i, si el client manifesta que vol que l’atenguin en català, encara que el parli amb algunes dificultats, el comerciant parlarà en català.