El Servei Local de Català manté el bon nombre d’inscripcions el primer trimestre del curs

489
Cloenda curs SLC
Cloenda curs SLC

El Servei Local de Català (SLC) de Martorell manté les bones xifres d’inscripcions aquest trimestre amb 140 alumnes als diferents nivells presencials i una vintena als cursos a distància. Augmenten, principalment, els usuaris del nivell inicial i dels cursos en línia. Les dades reflecteixen un interès creixent de la ciutadania per aprendre català.

En la modalitat presencial, el SLC de Martorell imparteix els nivells inicial, bàsic, elemental, intermedi i suficiència. En la modalitat a distància, s’estudien els nivells elemental, intermedi, suficiència i el C2.

“Oferim tres cursos bàsics 1, per a persones que comencen a aprendre el català i que saben escriure, com a mínim, el nostre alfabet. D’aquestes places n’hem omplert 75”, ha dit el responsable del SLC, Andreu González. “Hem constatat la necessitat de no barrejar aquests alumnes amb persones que tenen una escolarització escassa o provenen de llengües no romàniques. Com que el seu ritme d’aprenentatge és més lent, aquest curs els hem pogut oferir un curs inicial en el qual hi ha 14 persones”. “El curs elemental i intermedi estan una mica més fluixos, amb unes 13 o 14 persones, en canvi el de suficiència C1 el tenim al màxim”, ha afirmat.

Andreu González, responsable SLC Martorell

González ha subratllat que els cursos en línia tenen força demanda, amb una vintena de martorellencs inscrits aquest trimestre. “La gent que no té por a les noves tecnologies i que està familiaritzada amb els ordinadors sap que s’estalvia molt de temps de desplaçament, per això aquesta modalitat va a l’alça. Fins i tot, el C2 ja no el fem de forma presencial, només en línia”, ha comentat.

Andreu González, responsable SLC

Perfil de l’alumnat

Quant al perfil d’alumnat, González ha indicat que “hi ha gent que ve al SLC per raons diverses: per acreditar arrelament a aquesta societat d’acollida, per motius personals, perquè fa molt que viuen a Catalunya i ara tenen la curiositat cultural d’aprendre’l, perquè el parlen però volen escriure’l. Tenim una barreja de perfils que segueixen uns patrons molt definits”.

Martorell líder d’inscrits del CNL Ca n’Ametller

El de Martorell continua sent el Servei Local de Català amb més alumnes dels 13 que integren el Centre de Normalització Lingüística Ca n’Ametller. “Superem Sant Andreu de la Barca, Esparreguera, Olesa, Molins de Rei o Sant Vicenç, poblacions semblants a la nostra. Hem assolit els objectius sobre la població total de Martorell i passem amb escreix el nombre d’usuaris del servei. Ens fa estar orgullosos de la difusió que fem dels nostres cursos, i que la gent sàpiga que sempre hi ha una possibilitat d’aprendre català partint del seu nivell.

Andreu González, responsable SLC Martorell

Dades del Consorci per a la Normalització Lingüística

En dades globals, un total de 24.000 persones s’han inscrit als cursos de català del Consorci per a la Normalització Lingüística al setembre. Respecte de l’any anterior, augmenten un 13% les inscripcions als cursos inicials, adreçats a persones sense cap coneixement de la llengua catalana, i un 4% les inscripcions dels cursos bàsics, per a persones que volen resoldre habilitats comunicatives quotidianes. Per donar-hi resposta, ha augmentat un 7% l’oferta de cursos inicials, que ha passat de 1.060 a 1.132.