El SIAD presenta els grups psicoeducatius en ansietat de l’Àrea Bàsica de Salut de Martorell

1025

Amb motiu del Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones, que es commemora el 28 de maig, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) ha donat a conèixer els grups psicoeducatius en ansietat de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS). La presentació ha tingut lloc avui a la biblioteca, en el marc de la xerrada L’abordatge dels trastorns de l’estat d’ànim en l’atenció primària de salut. Ha anat a càrrec del Dr. José Luís Tandaipan i la infermera Eva Fontiverio, i ha comptat amb la presència de la regidora de Benestar Social i Joventut, Cristina Dalmau.

Els grups psicoeducatius en ansietat de l’ABS Martorell pretenen dotar els usuaris amb coneixements bàsics sobre el seu trastorn i millorar la identificació dels símptomes. “Prendre consciència i coneixement intern dels pensaments i símptomes d’ansietat, treballant diferents mètodes d’autoajuda i tècniques de relaxació”, ha dit la infermera Fontiverio.

Durant les sessions, es proporcionen recursos per a la millora de l’enfrontament a les situacions crítiques i es modifica la conducta i adopció d’estils de vida saludables. Els usuaris “disposen d’un temps per expressar les seves inquietuds, sentiments, experiències i manifestar els seus dubtes amb l’objectiu de donar la possibilitat de compartir un espai de diàleg i rebre recolzament per part de la resta dels components del grup i de les infermeres que el coordinen”, ha explicat.

El grup dota els usuaris d’uns continguts bàsics sobre el seu tractament d’ansietat. Contribueix a descriure la simptomatologia característica del trastorn d’ansietat, a entrenar la respiració controlada, identificar els símptomes ansiosos més comuns i com interfereixen en la vida diària. Segons Fontiverio, els participants, derivats pel metge de capçalera, “aprenen a controlar els símptomes fisiològics causats per l’ansietat mitjançant la pràctica i entrenament amb la tècnica de relaxació progressiva de Jacobson i d’altres mètodes”, que els assistents a la xerrada han pogut practicar in situ.

Ansietat i depressió
El Dr. José Luís Tandaipan ha afirmat que “els trastorns mentals tenen una alta prevalença, ocasionen una forta discapacitat i l’atenció primària és el marc idoni per detectar-los, doncs la medicina familiar i comunitària és propera, de confiança, confidencial i empàtica”. Les expectatives més freqüents dels pacients són “alliberar-se del dolor, ser entès, ajudat i estimat”.

L’ansietat és una de les emocions bàsiques dels humans i està present en totes les relacions psíquiques de l’individu, com una resposta d’adaptació normal. “Es considera patològica quan la seva intensitat desborda l’equilibri emocional i és la base de conflictes interns que s’expressen de maneres diferents: palpitacions, sudoració, tremolors, sequedat a la boca, sacsejades, dificultat per respirar, ofec, malestar al pit, nàusees o símptomes de tensió”, ha asseverat Fontiverio.

La depressió és un trastorn psicopatològic de l’afectivitat, amb alteració de l’estat d’ànim o de la capacitat d’experimentar plaer, manifestant-se per símptomes ansiosos, cognitius, somàtics i conductius. El Dr. Tandaipan ha reblat que “es manifesta amb insomni tardà, tristor, desesperança, pèrdua de capacitat d’experimentar plaer, pensaments de mort o suïcidi, culpabilitat i estat d’ànim centrat en el passat”.