El Sindicat Vitícola Comarcal celebra cent anys al servei de la nostra pagesia

1191
Centenari Sindicat Vitícola Comarcal
Centenari Sindicat Vitícola Comarcal

El pati del Sindicat Vitícola Comarcal ha estat aquest dissabte el pol d’atracció de la nit martorellenca. L’entitat celebrava el seu centenari, dins els actes de la Festa del Roser 2017, amb una plaça gastronòmica, vins d’alta qualitat, actuació de l’Espai Dansa i un concert del grup de swing Le Blond Band. La cooperativa ha estat pionera en l’associacionisme agrari, i testimoni dels canvis industrials, polítics i socials de la nostra població, als quals ha sabut adaptar-s’hi.

Francesc Santacana va fundar el Sindicat Vitícola Comarcal l’any 1917 per tal que els pagesos pugessin treure rendiment del subproducte o residu de la vinya (brises i mares), amb el què es feia alcohol. “Va ser una entitat històrica i pionera en l’associacionisme agrari per optimitzar els costos de producció dels pagesos de fins a 38 poblacions del Montserratí”, segons ha assenyalat Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell i director gerent del Sindicat, des de fa 26 anys.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell i director gerent del Sindicat Vitícola

El nombre de socis que inicialment va tenir la cooperativa va ser de 1.200 i es va anar incrementant, arribant a comptar l’any 1932 amb 3.775 afiliats. El Sindicat Vitícola va gaudir de gran prestigi a Catalunya i va ser considerat un dels més importants de l’estat espanyol en el seu gènere, tant en instal·lacions com en el volum de les seves transaccions comercials, segons ha destacat Fonollosa.

L’any 1929 va participar en l’Exposició Internacional de Barcelona, obtenint el Gran Premi i Medalla d’Or. També, en el 2n Congrés Internacional de la Vinya i el Vi del mateix any 1929, li va ser atorgada una Medalla d’Or pels seus productes.

Actualment, la cooperativa consta de tres sectors: el vi, en funcionament fins l’any 2010 quan van signar un conveni amb Codorniu per abastir-los de raïm; dues parades a Mercabarna i una agrobotiga de 400 m2. Aquest espai va inaugurar-se l’any 2013, degut a la creixent demanda de subministraments agraris. Ofereix una àmplia selecció de productes per a la pagesia, jardineria, animals de companyia, horticultura, horts urbans o agricultura ecològica.

El regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral, ha apuntat que “incorporar els actes de celebració del centenari del Sindicat Vitícola de Martorell en el programa d’El Roser té tot el sentit del món, ja que enguany dediquem la festa especialment a la pagesia, tal com il·lustra el cartell”. Corral ha destacat l’atractiu modernista de l’emplaçament per a organitzar esdeveniments com el d’aquesta nit, i ha ressenyat la bona afluència de públic.

Sergi Corral, regidor de Cultura

Els actes de celebració del centenari del Sindicat Vitícola seguiran dimecres, 4 d’octubre, amb una taula rodona a l’Enrajolada amb els historiadors Ferran Balanza i Jaume Santacana, l’antic president del Sindicat, Valentí Mas, l’alcalde de Martorell i actual gerent, Xavier Fonollosa, i el secretari Salvador Sucarrats.