El sol surt de bon matí i fa viable la passejada dels Tres Tombs

2148
Els Tres Tombs 2018
Els Tres Tombs 2018

L’associació dels Amics de Sant Antoni Abat ha celebrat amb normalitat la festa dels Tres Tombs aquest diumenge al matí. El temps ha respectat la tradició, malgrat les previsions meteorològiques negatives, i una quarantena de carros i carruatges han passejat pel rovell de l’ou de Martorell. A més, 700 persones s’han apropat a l’esmorzar traginer i mig miler han assistit al concert-vermut amb l’orquestra Internacional La Principal de la Bisbal.

“Sant Antoni ens ha protegit i ha permès que els Tres Tombs s’hagin celebrat amb normalitat i amb un èxit de participació, per a que tothom pugui gaudir d’aquests animals i carros que llueixen sobretot quan surten a desfilar pel carrer”, reconeixia un satisfet Rafael López, president de l’entitat organitzadora. Tot i el patiment per les previsions meteorològiques poc favorables, el mal temps ha fet una treva i ha facilitat que carros, carruatges, animals de tir i genets fessin la passada pels carrers davant la mirada de centenars de persones.

Rafael López, president dels Amics de Sant Antoni Abat

De les prop de 90 festes dels Tres Tombs que se celebren a tot Catalunya al llarg de 21 caps de setmana –calendari de gener a octubre-, Martorell és la més matinera junt amb Valls, Cerdanyola del Vallès, Argentona, Polinyà, Taradell o el barri barceloní de Sant Andreu del Palomar. A la nostra població s’hi han aplegat uns 40 carros i animals de tir muntats per particulars i entitats, amb els geganters com a abanderats. També hi ha confluït gent vinguda d’Igualada, Sant Vicenç de Castellet, Monistrol de Montserrat, Manresa, Olesa de Montserrat, Esparreguera, Castellbisbal, Terrassa i Cubelles.

D’entre la representació de casa, l’Antonio García explicava que “fa quinze anys que participem als Tres Tombs portant els cavalls que tinc en una finca de mitja hectàrea. És una afició que t’ha d’agradar, jo dedico un mínim d’una hora diària a cuidar dels cavalls”.

Antonio García

El Melchor Adell, de l’establiment comercial Ca l’Adell de La Vila, també ha capitanejat un dels carros. “Amb el meu fill i un cosí tenim 6 cavalls. És costós mantenir-los i cal temps, ja que cada cap de setmana els traiem a passejar, però es fa a gust”, deia.

Melchor Adell

Des de Manresa ha vingut l’Alba Pujol, qui explicava que “tenim una petita empresa de mules i cavalls de lloguer per a esdeveniments festius, com ara casaments i comunions”. En aquests primers mesos, una de les activitats més sol·licitades són les passades dels Tres Tombs a diferents poblacions: “nosaltres portem l’animal amb els guarniments, i l’enganxem als carros de l’entitat que organitza la festa”.

Alba Pujol

Un trajecte quasi idèntic han seguit els Carreters de Sant Vicenç de Castellet. El secretari de l’entitat, en Marc Rodríguez, comentava que “venim a Martorell des del 1995, i hi portem el cavall i un dels 10 carruatges dels quals disposem”. Per Rodríguez, “els Tres Tombs va tenir un boom a principis dels anys 2000 amb l’impuls de la Federació Catalana, però no és una festa fàcil de mantenir. Els carruatges no són un problema, però sí disposar d’animals propis, i els carreters es van fent grans i costa trobar relleu”.

Marc Rodríguez

Esmorzar, benedicció dels animals, concert-vermut i ball

El programa d’actes dominicals ha començat amb l’esmorzar traginer al local dels Amics de Sant Antoni Abat, a la plaça de Maria Canela. Botifarres, cansalada, pa amb tomàquet i els porrons de vi han composat el menú de 700 comensals i també s’ha pogut adquirir el tortell de la diada. Després, les colles han enganxat els carros i carruatges als animals de tir -sobretot cavalls- i s’han dirigit al punt de sortida, el pont del Diable. Des d’allà, la Banda Simfònica de Martorell ha marcat el començament de l’itinerari per La Vila i altres barris fins a completar tres voltes, Tres Tombs.

A la plaça de l’Església, mossèn Francesc Tirado ha beneït els animals amb l’aigua, com marca la tradició. La programació ha continuat amb el concert-vermut al teatre d’El Progrés. La Cobla La Principal de la Bisbal ha ofert el seu repertori a mig miler d’assistents que han omplert la platea i les llotges del recinte. La cirereta l’ha posada el ball de gala de la tarda, amb l’inel·ludible vals Els xiquets de Valls i l’entrada al centre de la pista de la Velleta i el Diable en representació de l’entitat homenatjada aquest any.