El ‘Vacances en pau’ busca famílies per acollir infants sahrauís aquest estiu

462
Vacances en pau
Vacances en pau

La Federació d’Associacions Catalanes Amigues del Poble Sahrauí (ACAPS) ha engegat una nova edició del ‘Vacances en pau‘, que apropa a Catalunya prop de mig miler de nenes i nens sahrauís. Aquests infants viuran, durant dos mesos, en cases particulars de famílies que els vulguin acollir. La delegació d’ACAPS a Olesa de Montserrat fa una crida a famílies del Baix Llobregat Nord per fer-se voluntàries.

‘Vacances en pau’ porta a Catalunya nenes i nens d’edats d’entre 9 i 12 anys, que viuen en els campaments de refugiats sahrauís, perquè siguin acollits per famílies d’aquí els mesos de juliol i d’agost. En aquesta edició, és previst que arribin 470 infants.

La campanya pretén que aquests infants “puguin gaudir d’un estiu diferent traient-los del desert, on pateixen temperatures de més de 50 graus. Durant la seva estada aquí, coneixeran coses que allà no tenen, com ara piscines o boscos, i podran gaudir d’una alimentació diferent i més variada, introduint-los fruites i verdures que al desert no tenen. A més, aprofitant que són aquí, se’ls fa una revisió mèdica en condicions”, explica Jacinta Folch, presidenta d’ACAPS Olesa.

Jacinta Folch, presidenta d'ACAPS Olesa

Els infants sahrauís que participen de la campanya solen ser “molt moguts i molt alegres, i estan acostumats a jugar més al carrer que els nostres infants”, explica Folch.

Jacinta Folch, presidenta d'ACAPS Olesa
Infants acollits l'any passat a Olesa (Fotografia: Ajuntament d'Olesa de Montserrat)
Infants acollits l’any passat a Olesa (Fotografia: Ajuntament d’Olesa de Montserrat)

La directora d’ACAPS Olesa perfila com han de ser les famílies voluntàries: “Solidàries i amb ganes de compartir l’estiu amb un infant de fora i de viure una experiència diferent”. Matisa que “no és el mateix que un intercanvi, perquè estem parlant de casos de nens i nenes que no parlen l’idioma”, però afegeix que “això no és cap dificultat perquè aprenen ràpid i acaben parlant català o castellà en dos mesos”. Recorda que “són de religió musulmana i no mengen porc. Cal estar disposat a entendre-ho”.

Jacinta Folch, presidenta d'ACAPS Olesa

Jacinta Folch comenta el perfil recomanable de famílies acollidores dels infants sahrauís: “les que tenen fills i, si pot ser, de la mateixa edat”, però també exposa que “no és un requisit imprescindible, ja que hi ha moltes parelles sense fills que també acullen i els va molt bé”.

Jacinta Folch, presidenta d'ACAPS Olesa

Durant el temps d’acollida dels infants, ACAPS estableix una xarxa de suport a les famílies per resoldre les qüestions del dia a dia. Per apuntar-se al ‘Vacances en pau’, el telèfon de contacte és el 616 66 49 87.

En l’actualitat falten un centenar de famílies d’acollida per completar la campanya. Folch anima tothom “a viure un projecte molt enriquidor i gratificant. Aquests nens deixen petjada i et donen més del que tu els pots aportar”.