Els Bombers de Martorell denuncien mancances laborals i deixaran de fer hores extraordinàries

1156
Bombers Martorell
Bombers Martorell

Els Bombers de Martorell s’han sumat a les accions dels seus companys d’arreu de Catalunya i deixaran de fer hores extraordinàries. La decisió arriba després que la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS) del Departament d’Interior de la Generalitat no hagi respost a les seves demandes. Els treballadors es queixen de manca d’efectius, material obsolet, instal·lacions deficients, pèrdua de poder adquisitiu i acumulació d’hores. Tots els grups polítics representats a l’Ajuntament de Martorell van aprovar, dilluns al Ple Municipal, una moció per donar-los suport.

Des del Parc de Bomber de Martorell qualifiquen d’insostenibles” les condicions de treball i denuncien la “falta de voluntat de la Generalitat de Catalunya per revertir la situació”, després d’haver organitzat diverses manifestacions i de denunciar el cas a la Sindicatura de Greuges.

Marc Montaner, bomber de Martorell, va explicar al Ple Municipal que “hi ha cinc bombers menys dels mínims que pertocaria” (en treballen 32 i n’haurien de ser 37 segons les ràtios de la DGPEIS), i això fa que “el parc quedi per sota dels mínims legals establerts i que s’hagi de cobrir amb l’esforç dels bombers que no estan de guàrdia”. Una manca d’efectius que “augmentarà amb les jubilacions previstes els propers anys”, en un parc que té una àrea d’influència de 150.000 habitants, i que comprèn els municipis del Baix Llobregat Nord i Sant Andreu de la Barca, Masquefa i Gelida.

Marc Montaner, representant de treballadors del Parc de Bombers de Martorell

La queixa s’estén al parc mòbil, format per set vehicles, “tots ells amb més de 10 anys d’antiguitat”, i al fet que alguns d’ells “tenen problemes constantment i sovint no passen la ITV”. Quant a instal·lacions, argumenten que “el Parc té 21 anys i la inversió en manteniment ha estat mínima. Té problemes amb el clavegueram, mosquiteres trencades o calefacció de la cotxera espatllada”. Queixes que s’amplien a “una connexió a la xarxa molt lenta” que dificulta elaborar informes i tasques administratives, i manca de guixetes, entre d’altres.

Marc Montaner, membre Bombers de Martorell

Els bombers denuncien, també, l’augment de la precarietat de les seves condicions laborals els darrers anys. Per una banda, una “pèrdua de poder adquisitiu des del 2009, un 10% de retallada de sou el 2012, un 15% en funció de l’IPC i la reducció de pagues”, i per l’altra, un increment de 102 hores extraordinàries a l’any, pagades per sota de l’hora ordinària”.

Marc Montaner, representant de treballadors del Parc de Bombers de Martorell

Per tot plegat, exigeixen el compliment d’un Pla Estratègic per al període 2017-2022 que, amb una inversió de 207 milions d’euros, resolgui la manca de 684 efectius, renovi 247 vehicles i n’incorpori 85 de nous, recanviï tot el material operatiu obsolet i millori les instal·lacions, entre d’altres.

Els sis grups del consistori martorellenc (PdCAT, ERC, PSC, Movem Martorell, PP i Som Martorell) van aprovar al Ple una moció per donar suport a les reivindicacions dels bombers i garantir-los unes condicions laborals dignes. El text insta la Generalitat a incorporar les partides pressupostàries necessàries per garantir la seguretat de la ciutadania. L’alcalde, Xavier Fonollosa, traslladarà la moció al president de la Generalitat, Quim Torra.