Els Convents: 75 anys d’una escola amb projecte pedagògic i arquitectura especials

2510
Els Convents
Els Convents

L’Escola Els Convents ha complert 75 anys de vida i una comissió formada per la direcció del centre, professorat i membres de l’Associació de Mares i Pares ha dissenyat un programa d’actes commemoratius. La primera acció va ser una intervenció de l’artista urbà Roc Blackblock, qui va fer una creació pictòrica en una part del mur del pati. Al llarg de l’any, la comissió organitzarà trobades, exposicions, sopar de germanor, xerrades i actes per difondre l’efemèride a la gent del barri i de tot Martorell.

Un 28 de març de 1943, en plena dictadura, s’inaugurava oficialment l’escola sota la denominació de Grupo Escolar Generalísimo Franco. Va ser gairebé vuit anys després que l’arquitecte Josep Lluís Sert s’encarregués del projecte constructiu, que no va poder finalitzar a causa de l’inici de la Guerra Civil i la seva marxa a l’exili. La data d’inauguració ha estat el punt de partida de les commemoracions, que alhora pretenen difondre dos trets distintius del centre: els seus valors arquitectònics i pedagògics.

La directora d’Els Convents, Mònica Castanera, explica que “75 anys són molts i és un fet prou important com per a celebrar-ho”. Les característiques de l’edifici i la línia pedagògica seguida han estat els grans eixos temàtics: “la idea del prestigiós arquitecte Sert en fer l’edifici ja volia mostrar una escola diferent, amb aules molt àmplies i un gran pati, que fos emblemàtic per als alumnes. I cal afegir que, des de fa 25 anys, a l’Escola tenim una pedagogia diferent: treballem per racons, sense llibres i amb plans de treball, i és un punt important que volem mantenir i reivindicar”.

Mònica Castanera, directora de l'Escola Els Convents

Fa dos anys, la direcció del centre i l’AMPA van crear un grup de treball per posar la primera pedra en la reforma del pati, un dels grans anhels de futur. El membre de junta de l’AMPA Els Convents Xavier Gómez, explica que “una primera acció va ser la transformació del mur en color clar per part de famílies i mestres, per preparar-lo per a una intervenció artística a càrrec de l’artista urbà Roc Blackblock”:

Xavier Gómez, membre de junta de l'AMPA Els Convents

Amb aquesta idea, explica Gómez, “es va contactar amb l’artista, qui té una obra que lliga molt bé amb el pati d’Els Convents i una gran capacitat d’adaptar-se a l’entorn en el que intervé”. Després de diverses xerrades, Blackblock va crear “un dibuix molt gran, que ens va agradar molt des del primer moment”.

Pintura mural de Roc Blackblock

Instruiu-vos i sereu lliures, associeu-vos i sereu forts, estimeu-vos i sereu feliços. Aquesta frase de Josep Anselm Clavé llueix, des de fa prop d’un mes, al mur d’accés a Els Convents. És l’eslògan que Rock Blackblock va pintar i que “representa els valors de l’escola. Dona a entendre que l’ensenyament no és aprendre coneixements, sinó buscar com a objectiu final ser feliços i persones completes”, explica el mateix artista urbà. I descriu la resta de la seva creació: “un conjunt de nens que intenta reflectir la diversitat a les escoles públiques d’avui, que juguen sota una pluja de lletres, números i elements que representen l’ensenyament i que ho fan amb una expressió d’alegria, de joc i de diversió”.

Roc Blackblock és dissenyador gràfic, tatuador i il·lustrador “tot terreny”, com ell mateix defineix. Actualment se centra des del punt de vista professional en aquesta darrera faceta, i confessa que “m’agrada ser un interlocutor de qui em fa la proposta, és un exercici de comunicació”. Les seves obres són molt exteses en murs i parets de biblioteques, d’escoles, d’instituts i de casals de joves d’arreu de Catalunya, de l’estat espanyol i d’altres països . “Cada proposta és una sorpresa, un aprenentatge i un nou repte per mi”, confessa l’artista, per a qui la irrupció de les xarxes socials li ha facilitat molt la feina: “abans només veia l’obra qui hi passava pel davant. Ara la pot veure tothom i per a mi també em serveix de carta de presentació per a futurs projectes”.

Actes commemoratius

Intervenció dels nens i nenes al mur d'Els Convents

Com a activitats commemoratives del 75è aniversari de l’Escola ja celebrades, també s’han fet uns jocs florals per Sant Jordi: “els nens i nenes van fer poemes i altres treballs per escrit, relacionant-los amb la història de l’escola”, afegeix la directora Mònica Castanera. Les famílies i mestres van pintar la resta del mur exterior en una jornada de convivència el passat 22 d’abril.

Castanera detalla que, d’ara endavant, tenen previst fer xerrades i espais de trobada amb antics alumnes i mestres de l’escola i l’alumnat actual i les seves famílies per mantenir viva la història del centre. També una exposició fotogràfica, un sopar de germanor, un número especial de la revista del centre La Info, o una activitat d’escola oberta durant les festes del barri de La Mina, a principis de setembre.

Mònica Castanera, directora de l'Escola Els Convents

Tant des de la direcció del centre com des de l’AMPA es recalca que les activitats commemoratives són una excel·lent oportunitat d’obrir l’escola a l’entorn del barri de la Mina i a tot Martorell, per posar èmfasi en aquells aspectes que han convertit El Convents en un centre ple de personalitat.