‘Els límits del Quim Porta’, un assaig novel·lat sobre qüestions de poètica i vida de Josep Pedrals

458

Els límits del Quim Porta tanca la trilogia de Bolló amb El furgatori, que es va convertir en obra de teatre, i El romanço d’Anna Tirant guanyador del Lletra d’Or. En aquest darrer volum Josep Pedrals intercala novel·la i poemes, reflexions, contes i jocs lingüístics. L’autor l’ha presentat aquest dijous a la Torre de les Hores, seu de la Fundació Francesc Pujols.

El llibre s’estructura al voltant de 10 misteris i la seva solució impossible. Quim Porta ha desaparegut, l’autor emprèn la seva recerca i és qüestionat per diversos personatges, com ara la seva parella o dos amics. Tots ells són perseguits per un grupuscle d’antagonistes mentre cerquen un artefacte misteriós, l’Apotropaica Catalanensis, on es troben els poders màgics ocults de la catalanitat.

Segons Josep Pedrals, “una novel·la d’aventures literàries, un entramat curiós que acaba derivant en una mena d’assaig poètic divertit de llegir”. Amor, amistat, tradició literària, meta literatura i ciència ficció es barregen en les més de 600 pàgines de la publicació.

Josep Pedrals, autor

L’autor ha procurat que fos un llibre dens a nivell estilístic, amb molts jocs de vocabulari, sintàctics i de tota mena, però també llegible. “S’adreça a tot aquell que tingui ganes de viure una experiència estranya llegint”.

Josep Pedrals, autor

Biografia

Josep Pedrals  escriu llibres d’investigació sobre el gènere (assajos novel·lats sobre poètica i vida), recita poesia de forma professional, explica la poesia en cursos i conferències, difon i divulga la poesia en diversos mitjans de comunicació, ha muntat celebracions poètiques de tot tipus i periodicitat, posa música als versos i versos a les músiques, expandeix la teatralitat del vers i inclou versos en les dramatúrgies d’altres, etcètera.

Les seves principals aportacions al camp llibresc són Escola italiana (2003), El furgatori (2006), El romanço d’Anna Tirant(2012) i Exploradors, al poema! (2014). En el camp teatral, cal destacar les obres Wamba va! (2005), En comptes de la lletera (2011), El furgatori (2012), Safari Pitarra (2014) i Fang i setge (2016). Les seves peces més destacables en el camp musical es troben als discos El motí (2007), En/doll (2007), Esquitxos ultralleugers (2009) i En helicòpter (2013). El 2014 guanyà el premi Time Out al millor artista de Barcelona.