‘Els llibres i els dies’, una passejada pel calendari imaginari de tot un any

343
Presentació 'Els llibres i els dies'
Presentació 'Els llibres i els dies'

Els filòlegs Anna Folqué i Gerard Malet han presentat aquest dijous a la Biblioteca Martorell Els llibres i els dies (Angle Editorial), un recull de 365 fragments d’obres literàries relacionats amb el dia que toca. Cada text ve acompanyat d’una explicació del motiu pel qual s’ha triat aquest dia. Una tasca acurada i didàctica que apropa al lector a les grans novel·les de la història. La publicació compta amb les il·lustracions de Juan Mauricio Restrepo.

Quan va arribar Robinson Crusoe a l’illa deserta? Quina és l’única data que Flaubert indica a Madame Bovary? Quan és l’aniversari de la Lolita de Nabokov? Quan comença a enderrocar-se Mequinensa, el poble de Camí de sirga?. Els llibres i els dies és una invitació a descobrir una nova novel·la cada dia: efemèrides originals, pàgines insòlites, escriptors desconeguts, personatges que traspuen la nostàlgia d’antigues lectures. El lector descobreix alguns secrets que amaguen les grans històries de la literatura universal.

En declaracions a Ràdio Martorell, Anna Folqué ha explicat que la idea de fer aquest llibre va sorgir de la seva afecció pels calendaris i les agendes temàtiques, especialment literàries. “Un dia, llegint Robinson Crusoe de Daniel Defoe, vaig descobrir que el protagonista feia anys el mateix dia que jo. Vaig pensar que seria original fer una agenda d’efemèrides literàries, però des del punt de vista dels personatges dels llibres, no dels seus autors o creadors, i vaig començar a recopilar dates i més dates”, ha dit.

Anna Folqué, autora 'Els llibres i els dies'

Folqué ha reconegut que ha estat un procés llarg de sis anys per confeccionar el llibre. “Hem referenciat obres d’una qualitat de bona cap amunt. Com que ens dediquem a la Filologia, el bagatge de lectures ja era molt viu, però hem fet molta relectura i hem buscat molts llibres nous per ressenyar”. “Li hem dedicat moltes hores, però material n’hi ha de sobres i ens n’ha quedat pendents”. Els llibres i els dies ofereix “una reflexió literària per cada dia, per fomentar i alimentar les teves lectures, per trobar una lectura que ja vas fer i trobar-la allà referenciada”.

Anna Folqué, autora 'Els llibres i els dies'

La presentació del llibre ha anat a càrrec de Maria Carme Palou i ha comptat amb l’actuació de la Coral de Rosanes. Hi ha assistit l’alcalde Xavier Fonollosa i la regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, Míriam Riera.